Peste o trime din greci vor ca guvernul sa renunte la acordul UE/FMI "pentru ca acesta nu duce nicaieri" si pentru ca impinge economia intr-o spirala a recesiunii, se arata intr-un studiu la care au participat 1.000 de persoane, publicat de ziarul Ethnos.

Aproape 46% dintre repondenti apreciaza ca Atena ar trebui sa renegocieze conditiile planului de salvare.

Programul de austeritate, care prevede reduceri ale cheltuielilor sociale si majorari de impozite, a dus la o scadere a activitatii economice mult mai mare decat s-a anticipat.

“Primim ordine doar de la poporul elen!” Grecia acuza FMI si CE de amestec in treburile intene!

Guvernul elen s-a angajat deja sa implementeze noi masuri pentru atingerea obiectivelor privind reducerea deficitului bugetar, mizand pe privatizari de 50 de miliarde de euro.

 Euro s-ar putea deprecia din cauza zvonurilor ca Grecia vrea sa renunte la moneda

Pe de alta parte, The Guardian scrie ca euro s-a putea deprecia accentuat luni, in urma zvonurilor ca Grecia a evocat posibilitatea iesirii din zona euro la o intalnire a mai multor ministri de Finante din zona euro.

"Raspunsul investitorilor va fi, probabil, vanzarea euro. Cred ca moneda euro ar trebui sa fie la paritate cu dolarul, nu la 1,44 de dolari pentru o unitate. Nu stiu cum a ajuns la acest nivel", a afirmat Jonathan Loynes, analist la Capital Economics.

Presa europeana a scris vineri ca guvernul elen a ridicat problema iesirii din zona euro intr-o reuniune a ministrilor de Finante din cele mai mari economi ale uniunii monetare.

Grecia, primul stat UE care iese din zona euro? Atena vrea reintroducerea propriei monede, drahma

Sondaj: Grecia si Irlanda vor intra in incapacitate de plata, iar cel putin un stat va parasi zona euro!

Oficiali ai statelor din zona euro au negat, initial, ca o astfel de intalnire are loc, insa ulterior au admis ca ministrii de Finante din Germania, Franta si Italia discuta, intr-un castel din Luxembourg, cu omologul grec George Papaconstantinou despre rezolvarea problemei datoriilor elene.

Informatiile din presa au fost, insa, negate de Atena. "La aceasta reuniune nu s-a discutat despre iesirea Greciei din zona euro, asa cum au indicat anumite surse din media, din interese proprii", a afirmat Papaconstantinou.

Grecia a primit anul trecut un pachet financiar extern de 110 miliarde de euro prin care a evitat intrarea in incapacitate de plata, insa investitorii sunt tot mai convinsi ca statul nu-si va putea onora obligatiile, avand in vedere recesiunea acuta prin care trece economia.