Greva este fara precedent din 1982 si din perioada Thatcher.

Aceste mariri "sunt inabordabile si vor ameninta calitatea ingrijirilor acordate pacientilor", a justificat ministrul Sanatatii, Jeremy Hunt, in martie. 

Argumentele sunt insa considerate inadmisibile de catre sindicate, raportat la performanta economiei britanice - in contextul in care se asteapta o crestere de peste 3% in 2014 - si la sacrificiile consimtite in ultimii ani. 

"Inflatia continua sa creasca din 2011, iar in acelati timp nivelul remuneratiei angajatilor NHS a scazut cu aproape 12%", afirma secretarul general al Sindicatului UNISON, Dave Prentis. "Refuzul de a acorda o marire atat de derizorie, de 1%, arata cata stima are acest Guvern fata de salariatii din Sanatate", a apreciat el.  

Aceasta scadere a veniturilor echivaleaza pentru salariati, "cu trei ani de facturi la gaze naturale si electricitate", afirma la randul sau Jon Skewes, un reprezentant al Royal College of Midwives, un sindicat care indeamna la greva pentru prima data in cei 133 de ani de existenta. 

"Sa auzi ca ti se spune, in pofida anilor de stres, de presiune si de ore suplimentare, ca nu vei avea dreptul la nicio marire de salariu in timp ce facturile cresc... este inacceptabil. Ajunge", a declarat el pentru AFP. 

Ministerul Sanatatii nu pare, pentru moment, sa fie dispus sa dea curs revendicarii si repeta ca putinul cerut va impovara pe termen lung finantele fragile ale HNS. Se declara in schimb "pregatit sa se intalneasca cu sindicatele pentru a discuta despre modul cum putem coopera pentru a face astfel incat sistemul de remunerare al NHS sa fie mai echitabil".

O adevarata institutie a Marii Britanii, NHS (National Health Service) a fost creat in 1948 de catre un guvern laburist si garanteaza un serviciu de ingrijiri gratuite tuturor locuitorilor tarii. 

Are peste 1,2 milioane de angajati si numai Armata Populara a Chinei, compania indiana de cai ferate si lantul american de supermarketuri Wal-Mart au mai mult personal, la nivel mondial, potrivit administratiei britanice.

Greva ar putea mobiliza, luni, aproximativ 500.000 de persoane, potrivit The Guardian.

Aceasta miscare sociala extrem de rara, amplu sustinuta de public, are loc cu mai putin de sapte luni inainte de alegerile legislative si ridica mingea la fileu Partidului Laburist, care-i acuza frecvent pe conservatori, aflati la putere, ca efectueaza o privatizare agresiva a NHS.