"Am trimis o cerere catre BCE pentru aprobarea liniei de finantare de urgenta pentru cele patru banci mari din Grecia, pentru a proteja sistemul bancar", a declarat un oficial al bancii nationale din Grecia.

Vineri, Eurobank si Alpha Bank, doua dintre cele mai mari banci din Grecia, au cerut bancii centrale din Grecia acces la linia de finantare de urgenta a institutiei.

Banca centrala a Greciei a fost cea care a solicitat Eurobank si Alpha Bank sa inainteze cereri pentru obtinerea accesului la linia de finantare de urgenta, intrucat a estimat ca cei doi creditori ar putea avea nevoie de aceste fonduri in urmatoarele luni, au declarat oficiali ai celor doua banci grecesti, pentru Bloomberg. "Depinde de fiecare banca in parte daca va decide sa foloseasca sau nu linia de finantare", a afirmat oficialul bancii centrale din Grecia, citat de Reuters.

National Bank of Greece si Piraeus Bank, cele mai mari banci grecesti dupa active, au anuntat ca nu intentioneaza sa foloseasca fondurile puse la dispozitie de banca nationala. Fondurile pentru linia de finantare de urgenta sunt furnizate de banca centrala a Greciei, insa acordarea acestora trebuie sa fie aprobata de Banca Centrala Europeana.

Clientii bancilor din Grecia incearca sa-si protejeze lichiditatile, pe fondul ingrijorarilor legate de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, care ar putea aduce la conducerea tarii partidul Syriza, ostil politicii de austeritate.

In aceste conditii, retragerile nete s-au situat la aproximativ 3 miliarde de euro in luna decembrie a anului trecut, iar volumul lor continua sa creasca, potrivit Bloomberg.