Decizia BCE blocheaza accesul Greciei la programul de suplimentare a lichiditatilor, pana cand vor fi eliminate incertitudinile legate de politica autoritatilor elene, dupa scrutin, relateaza Bloomberg. 

Cele mai mari incertitudini sunt legate de strategia liderului Alexis Tsipras al partidului Syriza, care devanseaza partidul de guvernamant Noua Democratie in sondajele de opinie.

Tsipras a promis ca va mari salariile, va face angajari in sectorul de stat si va obtine concesii substantiale de la troica creditorilor, formata din FMI, Comisia Europeana si BCE. 

Grecia nu va putea sa participe la programul de 1.100 de miliarde de euro al BCE cel putin pana in iulie, din cauza limitelor impuse achizitiilor institutiei de obligatiuni de la un emitent, a spus joi presedintele BCE, Mario Draghi. 

BCE nu va cumpara mai mult de 25% dintr-o emisiune de obligatiuni ale unui stat si nu mai mult de 33% din datoria fiecarui emitent, pentru a permite formarea naturala a preturilor pe piete.

"Nu avem o regula speciala pentru Grecia. Aplicam aceasta regula tuturor", a spus Draghi. 

Autoritatile elene trebuie sa finalizeze si procesul de evaluare a reformelor de catre troica, suspendata pana dupa alegeri, intrucat achizitiile din noul program al BCE sunt suspendate in timpul acestor evaluari.

"Acesta este un morcov intins Syriza, sa ajunga la un acord cu troica. BCE va cumpara obligatiuni elene in iulie, daca va fi un acord cu troica. Cred ca este tot ce poate spera Grecia", a declarat Athanasios Vamvakidis, director pentru strategie in domeniul valutar la Bank of America Merill Lynch. 

Tsipras s-a angajat sa convinga BCE si zona euro sa reduca datoriile Greciei, astfel incat sa poata creste cheltuielile publice si sa creeze locuri de munca. El a declarat in aceasta saptamana ca excluderea Greciei din programul de suplimentare a lichiditatilor ar pedepsi tara care deja sufera de mai multi ani din cauza austeritatii. 

Programul de sustinere financiara al Greciei expira la sfarsitul lunii februarie, iar guvernul va ramane fara bani pana in iunie, in lipsa unui nou ajutor, au declarat in aceasta luna doi oficiali. 

Din 2010, BCE a acceptat ca garantii obligatiuni ale Greciei aflate in categoria junk, nerecomandata investitiilor, precum si obligatiuni garantate de statul elen, cu conditia ca autoritatile sa respecte masurile de austeritate si reformele din programul de salvare.

"Syriza respecta institutiile europene si tratatele, dar Troica (n.red. - BCE/CE/FMI) nu face parte din aceste tratate. Dupa alegeri, nu va exista niciun memorandum de austeritate, nicio Troica, niciun premier Antonis Samaras, nici puterile politice care au dus poporul grec la dezastru", a insistat Alexis Tsipras.