Pandemia de coronavirus a dus la prăbuşirea cererii mondiale de petrol, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra cotaţiei ţiţeiului şi profiturilor companiilor petroliere.

Însă, disponibilitatea unor producători precum Arabia Saudită şi Norvegia de a reduce drastic producţia arată că există şanse ca preţul petrolului să revină la un nivel rezonabil, a spus Rainer Seele, într-un interviu acordat Reuters.

"De aceea, ne aşteptăm ca preţul petrolului să revină treptat în al doilea semestru până la o medie de 40 de dolari pentru acest an", a spus Rainer Seele, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, consumul de benzină şi motorină în Austria s-a redus la jumătate în aprilie, dar a revenit la 60%, după ce magazinele s-au redeschis la începutul lunii mai, iar în ultimele zile a ajuns la 65%.

OMV a decis să îşi reducă producţia de petrol în Emiratele Arabe Unite şi Norvegia pentru a-şi îndeplini cotele convenite, dar nu se aşteaptă la o oprire completă a producţiei, a spus Seele.

"De asemenea, nu mă aştept la întreruperi majore ale producţiei în operaţiunile noastre de rafinare", a adăugat Seele.

Grupul austriac OMV a profitat de faptul că şi-a modificat activitatea rafinăriilor sale din Europa dinspre producţia predominată de combustibili spre combustibil de avion şi produse petrochimice. În particular, cererea de polimeri utilizaţi pentru a produce echipamente de producţie şi ambalaje sterile a crescut semnificativ în ultima perioadă.

"În consecinţă, OMV are un grad de utilizare peste medie de plus 80% în Europa", a spus Seele.

Comparativ, rafinăriile unor rivali precum BP şi Total funcţionează în prezent la o capacitate de 60-70%.

Răspunzând criticilor că grupul OMV face mai puţin decât rivalii săi pentru a limita încălzirea globală, Seele a menţionat că, la vară, va anunţa ţinte concrete privind clima. De asemenea, pentru a-şi acoperi necesarul de energie, OMV se va baza în mare parte pe energiile regenerabile în viitor.

"Nu vom face din energiile regenerabile o divizie de activitate, în schimb ne vom îndrepta spre produse chimice cu valoare adăugată mare şi reciclare", a precizat Seele.

Directorul OMV a adăugat că o decizie cu privire la propunerea de a acorda dividende de doi euro pe acţiune pentru anul 2019, propunere făcută înainte de pandemia de coronavirus, va fi luată în a doua jumătate a anului.

"După ce vom trece de trimestrul al doilea şi avea o idee cu privire la trimestrul al treilea, board-ul managerial se va reuni şi va discuta acest subiect", a spus Rainer Seele.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.