"Anul trecut am atins o cifră record de 197 miliarde metri cubi, iar ambiţiile noastre sunt mult mai mari pentru acest an", a spus Burmistrova la conferinţa Offshore Northern Seas (ONS), organizată la Stavanger, Norvegia.

Elena Burmistrova a adăugat că se aşteaptă la o creştere cu 80 de miliarde de metri cubi a cererii de gaze naturale a Europei, până în anul 2030.

În luna ianuarie, directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a anunţat că, în 2017, exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa şi Turcia au crescut cu 8,1%, până la nivelul record de 193,9 miliarde metri cubi.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare, respectiv Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi firma germană Wintershall.