"Am actionat nu numai in conformitate cu reglementarile, ci si intr-o maniera adecvata", a spus Hildebrand joi seara la Zurich, citat de Bloomberg. Oficialul a comentat astfel in premiera acuzatiile privind o tranzactie valutara efectuata de sotia sa la scurt timp inainte ca Banca Elvetiei sa anunte cea mai importanta masura de politica monetara luata anul trecut.

Kashya Hildebrand a schimbat in luna august 400.000 de franci elvetieni in 504.000 de dolari, cu trei saptamani inainte ca banca centrala sa plafoneze cursul francului pentru a ajuta exportatorii.

Organele de ancheta considera ca Hildebrand este nevinovat, insa admit ca tranzactia este un "subiect sensibil". Hildebrand insusi recunoaste ca este normal sa apara semne de interbare si ca ar fi trebuit sa o impiedice pe sotia sa sa efectueze tranzactia.

Un angajat al departamentului IT al bancii Sarasin i-a informat pe adversarii politici ai lui Hildebrand in privinta tranzactiei, iar informatiile au aparut rapid in presa, oficialul fiind acuzat ca ar fi efectuat tranzactii financiare efectuate in baza unor informatii obtinute datoria unei pozitii privilegiate.

"Regret ca unele cercuri, care se afiseaza de ani buni drept campioni vehementi ai secretului bancar elvetian, nu au acum nicio tresarire privind incalcarea severa a acesui principiu pentru a-si satisface obiectivele politice. Actiunile lor afecteaza interesele Elvetiei", a comentat Hildebrand, care a precizat ca a donat o suma importanta in scopuri caritabile drept compensatie pentru profitul obtinut de sotia sa prin tranzactia respectiva.

Oficialul a adaugat ca a aflat de tranzactie la o zi dupa ce a fost efectuata si a informat imediat Banca Elvetiei. "Sotia mea are o personalitate puternica, sa zicem. Spusese anterior ca i se pare ca dolarul este mult prea jos. Este vina mea ca nu am oprit tranzactia", a afirmat seful Bancii Elvetiei.

Hildebrand a devenit in 2003 cel mai tanar membru al Consiliului de politica monetara al bancii centrale a Elvetiei, preluand pozitia de presedinte al institutiei in ianuarie 2010. Anterior, el a fost director executiv de investitii la bancile private Vontobel, din Zurich, si Union Bancaire Privee, din Geneva.

Ca guvernator al Bancii Elvetiei, Hildebrand a contribuit la inasprirea reglementarilor financiare, fortand gigantii UBS si Credit Suisse sa-si consolideze rezervele de capital. Sub conducerea sa, banca centrala a coborat dobanda de politica moentara la zero si a plafonat in septembrie cursul de schimb pentru prima data din anii '70, pentru a proteja economia nationala dupa aprecierea abrupta a francului in ultimii ani, ajuns aproape de paritate cu euro.

Bank Sarasin a anuntat marti ca a concediat angajatul care a "scurs" informatiile privind conturile sotiei lui Hildebrand catre Christoph Blocher, vicepresedintele Partidului Popular, un cunoscut adversar politic al sefului bancii centrale, care a mai cerut demisia acestuia.

Intr-un comunicat transmis joi, Partidul Popular noteaza ca Hildebrand "nu mai este potrivit" ca presedinte al bancii centrale.
Procurorii din Zurich au anuntat ca fostul angajat Sarasin este cercetat penal pentru incalcarea secretului bancar.

Citeste si:

Android bifeaza victorii pe doua fronturi: LG vrea sa cucereasca sufrageria si lanseaza Google TV, iar Samsung anunta profit record

Cat de mult conteaza eticheta in afaceri in diverse colturi ale lumii. Tarile in care bacsisul nu este obligatoriu