"Am decis sa demisionez", a declarat Inose intr-o conferinta de presa, precizand ca a predat scrisoarea de demisie presedintelui adunarii municipale a orasului Tokyo. "Am incercat sa ofer explicatii in fata adunarii municipale, a oamenilor din Tokyo si din tara, dar nu i-am convins", a adaugat acesta.

Naoki Inose, un scriitor in varsta de 67 de ani, ales guvernator pe 16 decembrie 2012, este implicat intr-un scandal grav, dupa s-a aflat ca a primit un imprumut, in noiembrie 2012, de 50 de milioane de yeni (aproximativ 370.000 de euro), in timp ce era in plina campanie electorala pentru postul de guvernator al uneia dintre cele mai mari metropole din lume.

Dupa izbucnirea scandalului in noiembrie, in ciuda apelurilor de a demisiona, Inose a incercat sa invoce buna sa credinta, afirmand ca este vorba despre un imprumut personal, ci nu unul destinat campaniei sale.

Problema este ca acest imprumut i-a fost acordat de o organizatie din domeniul sanatatii, afectata de un caz de finantare ilegala.

Grupul Tokushukai face, de asemenea, obiectul unei anchete, iar sase persoane au fost arestate pentru frauda electorala organizata. Inose a prezentat in ultimele saptamani documente care, potrivit lui, reprezinta o dovada ca imprumutul a fost complet rambursat.

El a devenit cunoscut in strainatate prin intermediul campaniei victorioase de promovare a orasului Tokio pentru Jocurile Olimpice din 2020.

Legislatia japoneza pedepseste cu maximum trei ani de inchisoare si o amenda de 500.000 de yeni (3.700 de euro) prezentarea de conturi de campanie inexacte.

Noi alegeri pentru postul de guvernator ar trebui sa fie organizate in termen de 50 de zile de la demisionarea lui Inose.