”Relocarea la Bucuresti a Agentiei Europene pentru Medicamente reprezinta o oportunitate importanta pe care Romania ar putea sa o valorifice. Atragerea unui sediu de agentie a Uniunii Europene ar contribui la cresterea rolului si vizibilitatii Romaniei ca stat membru. Avem o propunere viabila, iar Romania detine o expertiza substantiala in sectorul medical. Vreau sa evidentiez efortul sustinut depus de catre toti colegii care au lucrat pe acest dosar“, a declarat premierul Mihai Tudose, potrivit unui comunicat de presa al Executivului.

Saptamana trecuta, Guvernul german a depus oficial candidatura orasului Bonn pentru gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului (AEM), dupa ce Lille, Helsinki, Copenhaga, Amsterdam si Barcelona s-au inscris, de asemenea, in cursa.

Agentia Europeana a Medicamentului, una dintre cele mai mari si importante agentii europene, isi are in acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principala responsabilitate protectia si promovarea sanatatii publice, prin intermediul evaluarii si supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Agentia Europeana a Medicamentului, care are 900 de angajati si supervizeaza siguranta medicamentelor vandute in UE, o piata cu peste 500 de milioane de consumatori, aduce beneficii economice importante pentru orasul-gazda. Astfel, angajatii sunt platiti de UE, iar orasul unde se afla sediul incaseaza venituri din chiriile pentru birouri, de exemplu. In plus, organizatorii de conferinte, dar si hotelurile pot avea de castigat.

Romania detine o expertiza consistenta in domeniul medical, aflandu-se in partea superioara in ceea ce priveste numarul de absolventi de scoala medicala, iar, incepand din 2007, 14.000 de romani specializati in medicina si farmacie lucreaza in tarile Uniunii Europene”, precizeaza Guvernul.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca orasul care gazduieste EMA

Comisia Europeana a adoptat, in iunie, un document de 23 de pagini, care fixeaza cerintele pentru gazduirea celor doua agentii care parasesc Marea Britanie, dupa Brexit – Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) si Autoritatea Bancara Europeana (EBA)

Cele mai mari sanse le au tarile cu infrastructura buna – o cladire adecvata, o agentie nationala a medicamentului care functioneaza bine si un aeroport bun.

Acest criteriu ar putea fi impotriva unor tari precum Romania, Bulgaria, Croatia, Cipru sau Slovacia, care nu au deocamdata nicio agentie UE si care si-au exprimat interesul in EMA sau EBA.

Versiunea finala a documentului stipuleaza si ca mutarea celor doua agentii europene, din cauza Brexit, reprezinta o circumstanta extraordinara si constituie „un precedent pentru amplasarea agentiilor in viitor”.

Comisia Europeana va examina proiectele si va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului pana la 15 septembrie 2017, urmand ca hotararea finala sa fie luata in marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia ar urma sa fie formulata in baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru avand un numar egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru gazduirea sediului Agentiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autoritatii Bancare Europene.