Alan Rusbridger a declarat ca a fost contactat "de un oficial de rang foarte inalt al Guvernului care a afirmat ca reprezinta opinia premierului". Ulterior, el a avut doua intalniri cu acesta care "i-a cerut predarea sau distrugerea intregului material asupra caruia se lucra". 

Cotidianul era in plin proces de publicare a dezvaluirilor privind programele de supraveghere masiva desfasurate de Agentia de Securitate Nationala (NSA) americana si de corespondentul sau britanic GCHQ, dupa livrarea de catre fostul consultant american Edward Snowden a mii de documente secrete.

Intr-un articol publicat marti de The Guardian, Rusbridger afirma ca autoritatile i-au spus: "V-ati distrat destul. Acum vrem sa ne predati chestia asta". 

Editorul a declarat ca Guvernul a amenintat cu demararea unei proceduri judiciare pentru a incerca sa recupereze documentele secrete, daca publicatia nu le distruge ea insasi. 

"Si atunci a avut loc unul dintre momentele cele mai bizare din lunga istorie a Guardian", a adaugat el. 

"Doi experti in securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea hard disk-urilor in subsolul redactiei pentru a fi siguri ca nu mai ramane ceva ce ar putea constitui un interes pentru a fi predat agentilor chinezi", a povestit editorul. 

Articolul sau este publicat in timp ce autoritatile britanice se confrunta cu un val de proteste, dupa retinerea timp de noua ore a lui David Miranda, partenerul jurnalistului Guardian care a lucrat cu Snowden pentru a dezvalui programele de supraveghere. 

Alan Rusbridger a condamnat aceasta retinere si a avertizat "ca nu peste mult timp, jurnalistilor le va deveni imposibil sa aiba surse confidentiale".