Cu o zi inainte de expirarea termenului limita pentru depunerea ofertelor angajante in vederea achizitionarii subsidiarei Raiffeisen Bank International (RBI) din Polonia, Dawid Jackiewicz le-a declarat jurnalistilor ca prioritatea Guvernului o reprezinta obtinerea controlului asupra Bank Pekao de la UniCredit.

In centrul eforturilor autoritatilor de la Varsovia se afla cea mai mare companie de asigurari - PZU - detinuta de statul polonez - ai carei directori s-au deplasat luna trecuta la Milano pentru a negocia un potential acord privind Pekao. De asemenea, PZU ar putea face o oferta in vederea achizitionarii subsidiarei Raiffeisen din Polonia, a anuntat saptamana trecuta publicatia poloneza Puls Biznesu.

UniCredit si Raiffeisen iau in considerare vanzarea subsidiarelor lor din Polonia pentru a-si majora capitalul, actionand astfel in avantajul Guvernului de la Varsovia, care vrea sa-si extinda rolul in economie si sa incheie ceea ce a numit "exploatarea polonezilor" de catre banci, care sunt in special subsidiare ale institutiilor de creditare din Europa Occidentala.

Activele Pekao se ridica la 170 miliarde de zloti (44 miliard de dolari), de trei ori mai mult fata de Raiffeisen Bank Polska, fiind astfel principalul premiu al valului de consolidari, cumparatorul avand posibilitatea sa se extinda pe piata poloneza, a apreciat analistul Dariusz Gorski, de la Bank Zachodni WBK SA.

"Pekao pare mult mai importanta si mai atractiva pentru companiile controlate de Guvern. Avand exces de capital si numerar, ar putea furniza fonduri pentru ca potentialul sau nou proprietar sa preia subsidiara Raiffeisen", a explicat Gorski.

Noua taxa pe banci impusa in Polonia si ratele scazute ale dobanzilor au provocat dificultati bancilor mai mici. Guvernul de la Varsovia vrea ca bancile de stat sa-si majoreze cota de piata prin preluari. Partidul conservator Lege si Justitie, care a castigat detasat alegerile legislative din octombrie, a promis ca va creste controlul statului asupra economiei si ca va incerca sa "re-polonizeze" sectorul bancar, dominat in prezent de investitorii straini - inclusiv Banco Santander SA, Commerzbank AG, ING Groep NV si Citigroup - care detin aproximativ 60% din active. Daca firmele poloneze achizitioneaza Pekao, se va indeplini obiectivul Guvernului de a reduce acest procentaj la 50%.

Directorul general al PZU, Michal Krupinski, a refuzat sa comenteze in privinta unor potentiale oferte pentru Raiffeisen sau Pekao.

Recent, directorul financiar al Raiffeisen Bank International, Martin Gruell, declara ca grupul austriac intentioneaza sa-si vanda divizia din Polonia (Polbank) unei banci listate in Polonia, dupa ce o va separa de portofoliul de credite in franci elvetieni. Martin Gruell nu a dezvaluit identitatea potentialilor cumparatori ai Polbank, a zecea mare banca din Polonia dupa active.