Proiectul vizeaza introducerea salariului minim de anul viitor, cu o perioada de tranzitie de doi ani acordata pentru ca masura sa nu intre in conflict cu contractele existente de munca la nivel regional sau sectorial. 

In prezent, statul german nu intervine in negocierile privind salariile si programul de lucru, stabilite in general de patronate si sindicate in acorduri colective. 

Salariul minim nu se va aplica in cazul persoanelor sub 18 ani si nici in primele sase luni de lucru ale unei persoane aflate in situatie de somaj pe termen lung care si-a gasit un loc de munca, potrivit proiectului. 

Guvernul anticipeaza ca parlamentul va vota in aceasta vara asupra masurii. 

Introducerea salariului minim s-a dovedit populara in randul germanilor dupa ce a fost propusa anul trecut, in campania pentru alegerile generale, de catre coalitia care a sustinut candidatura cancelarului Angela Merkel pentru un cel de-al treilea mandat la conducerea guvernului.

In UE, numai sapte state din cele 28 nu au stabilit un salariu minim. 

Sustinatorii propunerii considera ca introducerea unui salariu minim va aduce echilibru in economie, care depinde in mare masura de exporturi, in timp ce cererea interna nu contribuie semnificativ la crestere. 

Pe de alta parte, opozantii proiectului, printre care se numara institutii precum Deutsche Bank sau institutul de cercetare economica Ifo, au avertizat ca impunerea unui salariu minim ar putea conduce la pierderea a 900.000 de locuri de munca, multe dintre acestea in regim part-time.  Mai multi oficiali guvernamentali germani au afirmat ca estul Germaniei (fosta Republica Democrata Germana) va fi cea mai afectata regiune dupa introducerea salariului minim, avand in vedere nivelul mai ridicat al somajului si veniturile mai scazute din zona.

Spre comparatie, salariul mediu brut in Romania, folosit la intocmirea bugetului 2014, a fost putin peste 500 de euro.