Acest "raport referitor la relatia dintre saracie si bogatie in Germania" in perioada 2007-2012, al patrulea de acest tip intocmit din 2001 si pana in prezent, releva o evolutie pozitiva a veniturilor gospodariilor, o consecinta a unei piete a muncii infloritoare in cadrul primei economii europene. De asemenea, rata bruta a somajului a scazut de la 9% in 2007 la 6,8% in 2012. 

Cei care au profitat de aceste evolutii sunt cei 40% cei mai saraci germani, se arata in raport care are la baza date furnizate de Institutul de cercetare DIW. Numarul beneficiarilor de ajutoare de la stat a scazut in perioada respectiva, potrivit documentului. 

"Cred ca suntem pe drumul cel bun", a declarat ministrul muncii, Ursula von der Leyen, care a prezentat raportul miercuri. 

Tot in baza datelor de la DIW, textul arata ca "inegalitatea repartizarii veniturilor se afla, in prezent, in scadere". Insa aceasta ramane ridicata, a recunoscut ministrul. Aproximativ 50% dintre cei mai saraci germani detin impreuna 1% din patrimoniul total, in timp ce 10% dintre cei mai bogati germani detin jumatate din acesta. 

Opozitia, sustinuta de sindicate, a reprosat Guvernului ca a falsificat raportul, "indulcindu-l". Confederatia sindicala DGB a denuntat "smecherii si tentative de fardare" care au condus la suprimarea anumitor fraze din raport. 

Inca din noiembrie, presa a preluat unele rezerve exprimate de catre ministrul liberal (FDP) al economiei, Philipp Rösler, cu privire atat la anumite formulari din raport, care a fost cenzurat pentru prima data in toamna lui 2012, cat si la o incercare de a le inlocui cu un mesaj mai pozitiv.  Ministrul a avut, aparent, castig de cauza, laudandu-se in acest sens la un post regional de radio. "Cred ca trebuie sa scoatem in fata faptul ca la noi totul merge bine", a spus el, calificand "manevre electorale" criticile formulate de catre stanga. 

Ursula von der Leyen a justificat modificarile fata de versiunea initiala - care nu a fost publicata - prin includerea de noi elemente si s-a aparat fata de acuzatii potrivit carora ar prezenta o situatie "prea roz". "Nu putem ignora faptul ca lucrurile s-au ameliorat", a declarat ea. 

Raportul constata totusi ca expunerea la saracie, masurata prin nivelul riscului de saracire, a ramas "relativ constanta, cu o rata cuprinsa intre 14 si 16%" din populatie, incepand din 2007.  Este o constatare ce poate fi pusa in paralel cu faptul ca "aproape un sfert dintre salariatii activi primesc un salariu orar brut relativ mic, mai mic cu doua treimi decat salariul orar mediu".  Salariile mici obtinute de o parte a angajatilor intr-o tara ce nu are un salariu minim si o precaritate a muncii sunt prezentate adesea, de catre sindicate, ca reversul "miracolului german", care se traduce prin competitivitate, crearea de locuri de munca si o crestere economica superioare vecinilor sai europeni in ultima perioada. 

Raportul publicat miercuri releva mai degraba o scadere a salariilor reale incasate de anumiti angajati ca o "expresie a unor ameliorari structurale". Acestea au scazut cu 6,1% in perioada 2007-2011 in cazul celor 10% cei mai prost platiti salariati. 

In opinia Asociatiei de caritate Caritas, datele prezentate miercuri "sunt alarmante". Presedintele asociatiei a deplans absenta unei ascensiuni sociale in tara.