In luna februarie a anului trecut, presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti, a semnat un memorandum de intelegere cu premierul ungar Viktor Orban si directorul general de la ErsteGroup, Andreas Treichl, conform caruia BERD si Guvernul ungar vor prelua fiecare o participatie de pana la 15% din actiunile Erste Bank Hungary Zrt. Potrivit calendarului initial, tranzactia urma sa se incheie pana la finele lui 2015.

"Inainte de finalizarea tranzactiei, Erste Group va consolida baza de capital a Erste Bank Hungary Zrt. pentru a putea permite bancii sa ofere noi credite economiei ungare", au anuntat partile intr-un comunicat de presa difuzat luni.

Separat, un purtator de cuvant de la Erste Group a confirmat ca banca va utiliza intreaga suma rezultata de pe urma emiterii de noi actiuni pentru a consolida capitalul subsidiarei sale ungare.

Guvernul ungar va achizitiona o participatie de 15% din actiunile Erste Bank Hungary Zrt. prin intermediul companiei de stat Corvinus Zrt, care anul trecut a preluat si totalitatea actiunilor la Budapest Bank de la GE Capital pentru 700 milioane dolari.

BERD si Corvinus vor plati acelasi pret pentru participatiile lor la Erste Bank Hungary Zrt., a sasea mare banca din Ungaria in functie de active. Inchiderea tranzactiei, asteptata sa aiba loc in toamna, depinde de obtinerea aprobarilor necesare din partea autoritatilor de reglementare ungare si europene precum si de finalizarea majorarii de capital ce trebuie facuta de Erste Group Bank la divizia sa din Ungaria.