Departamentul Justitiei si Comisia valorilor mobiliare (SEC) au intentat actiuni separate in instanta civila a tribunalului federal din Carolina de Nord.

Guvernul sustine ca banca a informat gresit investitorii, subapreciind riscul asociat titlurilor vandute catre acestia in 2008.

Reprezentantii Bank of America au afirmat ca valoarea titlurilor vizate a scazut putenic dupa prabusirea pietei imobiliare din SUA, care nu poate fi imputata bancii.

Cazul subliniaza cum autoritatile din SUA nu au reusit inca sa solutioneze toate dosarele privind comportamentul bancilor in perioada premergatoare crizei financiare din 2008.

Intr-o alta actiune derulata recent in instantele civile din SUA vizand tranzactii cu credite ipotecare in perioada premergatoare crizei, banca elvetiana UBS a acceptat plata unei sanctiuni de 50 milioane de dolari pentru a stinge acuzatiile aduse de SEC.

Bank of America a promis insa ca va contesta acuzatiile.

"Este vorba despre credite ipotecare de inalta calitate, vandute catre investitori sofisticati, care aveau acces la o plaja larga de informatii. Vom demonstra toate acestea", a afirmat un purtator de cuvant al institutiei de credit.

Departamentul Justitiei noteaza ca numarul de credite ajunse in default dupa tranzactia din 2008 este neobisnuit de ridicat si nu poate fi justificat numai prin prabusirea pietei imobiliare.

De asemenea, guvernul sustine ca peste 40% din cele aproape 1.200 de credite ipotecare securitizate nu corespundeau standardelor interne ale Bank of America la vremea respectiva.

In plangere se mai arata ca banca a exercitat presiuni puternice asupra angajatilor pentru a-i determina sa aprobe cat mai multe credite, fara sa acorde atentie riscurilor.