Capitala tarii va fi la Juba, cu o populatie putin peste 250.000 de locuitori. Cu o suprafata de aproape trei ori mai mare decat cea a Romaniei, populatia Sudanului nu trece de 8,3 milioane de locuitori. Insa noul stat va avea propria moneda, si anume lira sudaneza.

Presedintele Sudanului de Nord, Omar Hassan al-Bashir, a declarat pentru Reuters ca maine va fi prezent la ceremonia de declarare a independentei noului stat si ca vrea, totodata, sa dezvolte relatii de prietenie cu vecinii sai. Declaratia presedintelui sudanez vine in urma sangeroaselor razboaie care s-au dus recent impotriva locuitorilor din regiunea de sud.

Astfel, Sudanul de Sud a luptat de doua ori cu regiunea din Nord pentru a obtinerea independentei. Primul conflict a avut loc intre anii 1955 si 1972, iar al doilea intre 1985 - 2005.

Insa, de sambata, Sudanul de Sud va fi un stat independent, lucru care tinde sa devina o prioritate si pentru Washington. America si-a propus sa scoata noul stat de pe lista tarilor care spirjina si sponsorizeaza actele de terorism. Nordul Sudanului este guvernat de catre un conducator cautat pentru crimele din Darfur.

Sudanul de Sud va avea drept tari vecina Etiopia la est, Kenya, Uganda si Republica Democrata Congo la sud, iar Republica Centrafricana la vest.

Citeste si:

Pretul pe care il platesc chinezii pentru apa. Cum influenteaza statele lumii. FOTO

Top 10 tari care pot intra in incapacitate de plata