In chiar orele in care savura "distinctia" de a fi fost desemnata de revista Forbes drept cea mai puternica femeie de pe planeta, Merkel, urmasa lui Kohl pe linia descendentei crestin-democrate a cancelarilor germani, avea sa primeasca din partea fostului cancelar unificator o replica dura la adresa politicii sale, noteaza Ziarul Financiar.

Intr-un interviu pentru publicatia Internationale Politik din Berlin, Kohl, acum in varsta de 81 de ani proclama acuzator: "Germania nu mai este, de ani buni, o forta demna de luat in seama".

Kohl ataca ceea ce el numeste ezitarile guvernului de la Berlin si locul tarii in lume, afirmand, intre altele, ca traieste momente penibile pe care nu credea sa le apuce, anume sa vada un presedinte american venind in Europa fara sa viziteze Germania - trimitere la turneul european a lui Barack Obama, de acum cateva luni, care a ocolit Germania.

Criticile lui Kohl vin, totusi, intr-o perioada in care toata lumea isi pune speranta in Germania care a devenit o "Mecca" pentru toti napastuitii Europei.

"Un dus naucitor de rece", remarca Deutsche Welle care, alaturi de presa germana comenteaza interviul si aminteste ca Helmut Kohl i-a fost Angelei Merkel "nu doar tata, ci si mama".

Citeste intreg articolul pe www.zf.ro