Hillary Clinton, una dintre cele mai influente persoane din executivul american

Fosta Prima Doamna a SUA si rivala a presedintelui Barack Obama in cursa interna din Partidul Democrat pentru nominalizarea in cursa prezidentiala, Clinton a declarat in public chiar ca nu intentioneaza sa ramana la conducerea Departamentului de Stat pentru mai mult de patru ani.

Apropiati ai acesteia au afirmat ca si-a exprimat interesul pentru preluarea postului de la Banca Mondiala.

"Hillary Clinton vrea acest post", a spus o sursa din anturajul secretarului de stat. Mai mult, se pare ca presedintele Obama si-a exprimat deja sustinerea pentru aceasta schimbare. Este neclar daca Obama a acceptat formal sa o nominalizeze pentru conducerea Bancii Mondiale, situatie in care este necesara aprobarea celor 187 de state membre ale institutiei. Un purtator de cuvant al lui Hillary Clinton a negat insa ca acesta ar vrea postul.

Premiera

Banca Mondiala si Fondul Monetar International ar putea fi conduse de femei, pentru prima data in istoria celor doua institutii financiare. Asta in conditiile in care ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, este considerata favorita pentru preluarea functiei de director general al FMI.

Potrivit unei intelegeri neoficiale intre SUA si Europa, FMI a fost intotdeauna condus de un european, iar primul post ca importanta la Banca Mondiala a revenit SUA. Intelegerea intre europeni si americani este pusa la incercare tot mai mult de economiile emergente lasate pe dinafara procesului.

Cine va ocupa locul lui Clinton

John Kerry, un apropiat al presedintelui Obama, care conduce si Comisia pentru Relatii Externe din Senat, se numara printre posibilii inlocuitori.

Banca Mondiala asigura fonduri de miliarde de dolari pentru cele mai sarace state din lume si se afla in centrul unor probleme precum schimbarile climatice, reconstructia statelor afectate de conflicte.