"Grecii sunt liberi sa isi aleaga destinul dar, in acelasi timp, exista angajamente pe care si le-au asumat. Totul va trebui, evident, respectat", a declarat Hollande intrebat la postul de radio France Inter despre o posibila victorie a stangii radicale Syriza la alegerile legislative din 25 ianuarie, potrivit Mediafax.

Cancelarul german, Angela Merkel, a generat contoverse, duminica, in Germania, inclusiv in cadrul majoritatii sale politice, dupa dezvaluirile din presa potrivit carora ar fi pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro in cazul preluarii puterii de catre stanga radicala in aceasta tara. 

In teorie, niciun mecanism nu prevede iesirea unei tari din zona euro. Dar, potrivit Berlinului, in cazul in care Grecia nu isi va mai indeplini angajamente, BCE ar putea restrange posibilitatile de refinantare a bancilor grecesti pana la punctul de a obliga Atena sa reintroduca drahma. 

Parlamentul grec a anuntat miercuri dizolvarea sa si a confirmat organizarea de alegeri legislative anticipate la 25 ianuarie, la care, potrivit sondajelor, Syriza este considerata favorita. 

O astfel de victorie ar aduce o "schimbare necesara" in Europa care ar antrena pe aceeasi cale Spania si Irlanda, a declarat sambata liderul Syriza, Alexis Tsipras, care denunta politicile de austeritate impuse Greciei de catre creditorii sai.