Francois Hollande a insistat, in ajunul summitului UE de joi si vineri, ca Angela Merkel sa isi atenueze pozitia in domeniul austeritatii si a cedarii prerogativelor nationale, pentru intarirea disciplinei fiscale.

Interviul a fost acordat unor jurnalisti de la publicatiile The Guardian, Le Monde, El Pais, Gazeta Wyborcza, La Stampa si Suddeutsche Zeitung. Presedintele Frantei a spus ca exista lumina la capatul tunelului zonei euro, dar a sugerat ca Merkel este prea preocupata de politica interna, in raspunsurile sale la criza. El a cerut autoritatilor de la Berlin sa renunte la opozitia fata de decizii adoptate de liderii zonei euro la summit-ul din iunie, noteaza Mediafax.

Presedintele francez vrea ca zona euro sa actioneze prompt pentru reducerea costurilor imprumuturilor Spaniei si Italiei, iar Grecia sa primeasca asigurari ca va ramane in uniunea monetara.

Hollande a tratat expeditiv propunerea germana de creare a unei zone euro federalizate sau a unei uniuni politice si a respins ca nefondate criticile germane la adresa masurilor anti-criza ale Bancii Centrale Europene. Relatiile franco-germane reprezinta forta motoare a Uniunii Europene, a spus Hollande, care a adaugat insa ca pot fi si o frana, daca nu functioneaza in tandem, din acest motiv fiind nevoie de coerenta.

Remarcile lui Hollande in ajunul summitului crucial, care incepe joi la Bruxelles, scot in evidenta amploarea diviziunilor dintre Paris si Berlin si de la nivelul zonei euro, la aproape trei ani de la declansarea celei mai grave crize din istoria uniunii monetare.