Dallara, care a petrecut mai multe luni la Atena pentru negocierea schimbului de obligatiuni intre statul elen si investitorii privati, a spus ca exista dovezi ca tot mai multi oameni isi transfera banii din Grecia.

"A avut loc o crestere a retragerii depozitelor din Grecia", a aratat Dallara, adaugand ca situatia poate fi stabilizata daca va fi investit un nou guvern, care sa reafirme intentia de a ramane in zona euro.

Seful IFI a facut declaratiile in timpul unei vizite in Irlanda, care a primit la randul ei fonduri de salvare in 2010, dar a avut mai mult succes in cresterea exporturilor si reducerea cheltuielilor publice.

Politicienii au inceput sa vorbeasca deschis despre riscul ca Grecia, aflata in al cincilea an de recesiune, sa iasa din zona euro. Dallara a apreciat ca o astfel de iesire ar avea un cost atat de mare incat Europa trebuie sa gaseasca o solutie acceptabila de rezolvare a problemelor.

"Cred ca iesirea Greciei este posibila, dar nu as numi-o inevitabila si nu as numi-o nici probabila, intrucat costurile pentru Grecia, Europa si intreaga economie mondiala ar fi imense", a avertizat Dallara.

Franta si Germania ar pierde 150 mld. euro daca Grecia iese din zona euro

De altfel, in declaratiile pe care cancelarul Angela Merkel si noul presedinre al Frantei, Francios Hollande le-au facut dupa prima intalnire de aseara, presa a vazut faptul ca Franta si Germania s-au resemnat cu ideea ca pana la urma Grecia va iesi din zona euro. Impreuna, cele doua state vor pierde 150 de miliarde de euro.

''Costul net pentru Franta va fi de 50 de miliarde. Plus titlurile pe care au bancile si companiile de asigurari in portofoliile lor'', a spus Francois Baroin, fost ministru francez al finantelor.

Ca acest eveniment, botezat de presa “Grexit”, este tot mai probabil o recunoaste inclusiv sefa FMI. ''Ar fi un eveniment extrem de costisitor si cu riscuri mari, dar face parte din optiunile pe care suntem obligati sa le luam in calcul din punct de vedere tehnic'', a spus Christine Lagarde, directoarea FMI.

Si la Atena, apar primele semne de isterie. Numai saptamana aceasta, grecii au retras cel putin 700 de milioane de euro din banci, de frica sa nu se trezeasca peste noapte cu drahme in conturi. Statul, pe de alta parte, ar trebui sa arunce pe piata miliarde de bancnote noi, cel mai probabil tiparite dinainte. In noiembrie, oficialii nu recunosteau ca s-ar pregati pentru asa ceva.

In eventualitatea renuntarii la euro, guvernul grec va fi obligat sa inghete toate tranzactiile financiare cu strainatatea, pentru a impiedica iesirile masive de capital. Numai ca ar putea aparea probleme si in restul Europei. Companiile vor fi tentate sa isi scoata banii din celelalte tari fragile iar institutiile financiare vor avea nevoie de noi recapitalizari.

''Dar principala ingrijorare pentru restul zonei euro este contagiunea. Daca Grecia iese, cine garanteaza ca Italia si Spania, de exemplu, nu-i vor calca pe urme?'', se inreaba Becky Anderson, corespondent CNN.