Cu toate acestea, DIW si-a imbunatatit estimarile de crestere pentru economia germana in acest an, de la 1,7% cat estima anterior pana la 1,9%, in principal datorita performantelor surprinzatoare inregistrate in primele sase luni de cea mai mare economie europeana.

In schimb, pentru 2017 institutul si-a revizuit in jos estimarile pana la 1%, citand si o serie de factori speciali precum faptul ca anul viitor mai multe zile libere vor cadea in zilele lucratoare.

Directorul DIW, Marcel Fratzscher, este de parere ca Brexitul va amputa cu 0,3 puncte procentuale cresterea inregistrata de economia germana anul viitor. De asemenea, numarul mai mic de zile lucratoare va reduce si el cu 0,4 puncte procentuale cresterea economica.

"Motorul de crestere al economiei germane va incepe probabil sa fie afectat o perioada", intrucat decizia Marii Britanii de a iesi din UE va limita perspectivele de crestere ale Germaniei in urmatoarele luni, avertizeaza DIW. "Brexitul va pune frana comertului extern al Germaniei pana la mijlocul anului viitor", se arata in raportul Institutului german pentru Studii Economice, potrivit Agerpres.

Marea Britanie este a treia mare piata de export a Germaniei, iar incertitudinile cu privire la viitorul Londrei cu restul statelor membre UE afecteaza deciziile de investitii.

Pe de alta parte, celelalte institute economice din Germania sunt putin mai optimiste. Institutul RWI din Essen a anuntat joi ca se asteapta ca economia germana sa urce cu 1,9% in acest an si cu 1,4% anul viitor. De asemenea, institutul IfW din Kiel se asteapta doar la o usoara incetinire in 2017, pana la 1,7%, dupa un avans de 1,9% in acest an.

Separat, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a confirmat ca tinta de crestere pentru acest an a Guvernului de la Berlin este de 1,7%. Este vorba de un avans similar cu cel de anul trecut, cand economia germana a inregistrat cel mai puternic ritm de crestere din ultimii patru ani, gratie consumului privat si cresterii cheltuielilor statului.

Presedintele Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a dat recent asigurari ca votul privind iesirea Marii Britanii din UE (Brexit) nu va schimba perspectivele de crestere ale economiei in trimestrul trei din acest an. Insa, economistul ING, Carsten Brzeski, a avertizat ca "sporirea incertitudinilor privind viitorul Europei si al zonei euro, pe fondul Brexitului, ar urma sa afecteze in urmatoarele luni activitatea industriala din Germania".