Ifo se aşteaptă la un avans de aproximativ 7% al celei mai mari economii europene în trimestrul trei din 2020, în urma relaxării graduale a măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

"Am depăşit cea mai dificilă perioadă, economia revine pe creştere. Aşteptările privind exporturile au sporit semnificativ", a explicat Wohlrabe, potrivit Agerpres.

Încrederea companiilor germane în economie a înregistrat în iunie cel mai semnificativ avans de când Ifo a început publicarea datelor, după reunificarea Germaniei, în 1990.

Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat miercuri că încrederea companiilor germane în economie a consemnat în iunie o creştere până la 86,2 puncte, de la o cifră revizuită de 79,7 de puncte în mai. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a acestui indicator până la nivelul de 85 puncte.

"Evaluările companiilor privind situaţia lor actuală sunt ceva mai bune. Mai mult, aşteptările lor au crescut. Companiile germane văd lumina de la capătul tunelului", a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest.

În timp ce indicele Ifo privind condiţiile actuale a urcat de la 78,9 puncte la 81,3 puncte, indicele privind aşteptările pentru următoarele şase luni a crescut de la 80,5 puncte la 91,4 puncte.

Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 9.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni.

Restricţiile impuse în Germania pentru a stopa răspândirea epidemiei sunt ridicate lent, permiţând reluarea activităţii economice.

Luna aceasta, Bundesbank a previzionat că economia Germaniei se va contracta cu 7,1% în 2020, apoi va creşte cu 3,2% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 - 2021.

Acest program se adaugă imensului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în perioada de vârf a pandemiei, şi care prevede ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.

Estimările Bundesbank sunt în linie cu cele ale analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, care se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului între 6% şi 7%.

"Pandemia ar urma să provoace cel mai semnificativ recul al economiei germane de la înfiinţarea Republicii Federale. Dar ne aşteptăm ca redresarea să înceapă în vara acestui an", a afirmat Lars Feld, şeful organizaţiei care consiliază Guvernul de la Berlin.

Datele ajustate în funcţie de efectele calendaristică indică un declin de 6,9% al celei mai mari economii europene în acest an. Consiliul german al experţilor economici se aşteaptă la o redresare lentă în semestrul doi din 2020, iar anul viitor PIB-ul Germaniei ar urma să crească cu 4,9%.