Aceste imagini au fost obtinute de un pastor sud-coreean, Kim Sung-eun, foarte implicat in ajutorarea nord-coreenilor care au fugit din tara lor. Ele i-au fost furnizate de "sursele" sale din Coreea de Nord, care le-au scos din tara clandestin.
Imaginile dateaza de sase luni si au fost realizate in mai multe locuri din tara, in zona economica speciala din Rajin si orasul portuar Chongjin, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Intr-una dintre ele, un grup de barbati si femei, cu un puternic accent nord-coreean beau bere, danseaza, canta si discuta intr-un bar de karaoke. "Este echivalentul nord-coreean al unui salon privat, cu serviciile unui restaurant si ale unui karaoke, unde femeile servesc clientii de sex masculin", a declarat pastorul.

"Moravurile sud-coreene nu mai sunt un mister pentru nord-coreeni, din cauza contrabandei video (sud-coreene). Iar ele au fost adoptate (de cei care pot) din ce in ce mai rapid", a adaugat Kim Sung-eun.

Scena filmata in barul de karaoke nord-coreean este mult mai linistita decat ce se vede uneori in cele din Coreea de Sud, unde se intalnesc colegii dupa serviciu. Femeile sunt imbracate mai degraba sobru, iar dansul lor este mai putin sugestiv decat in sud.

Potrivit pastorului, locul unde a fost filmata scena este unul dintre acele cluburi nocturne, finantate cu fonduri chinezesti, care vizeaza clientela nord-coreeana instarita. Clientii au facut avere, majoritatea gratie comertului transfrontalier cu China, puternicul aliat al Phenianului. Alte imagini arata o piata in aer liber foarte animata, unde vanzatorii propun accesorii pentru telefoanele mobile si alte produse electronice.

Inregistrarile video - neoficiale - ale vietii cotidiene din Coreea de Nord, mai ales in afara Phenianului, sunt foarte rare. Turistii sunt insotiti si plimbati de-a lungul unui parcurs stabilit dinainte, fara sa aiba posibilitatea de a scapa de sub supravegherea ghizilor.

De asemenea, jurnalistii straini care au obtinut viza sunt insotiti de-a lungul sejurului.

Piata din Coreea de Nord. Sursa foto: Mediafax

Gravele probleme ale sistemului etatic de productie agricola si distributie determina nord-coreenii - dintre care zeci de mii au murit de foame la mijlocul anilor '90 - sa se aprovizioneze din piete neoficiale sau sa caute accesul la troc.
Raportul unei agentii a ONU, publicat in noiembrie, califica alimentatia drept "foarte limitata sau saraca" in cadrul a 84 la suta dintre gospodariile tarii.

Dar transfugii trecuti in sud semnaleaza emergenta unei mici clase de mijloc, care dispune de venituri apropiate de cele rezervate altadata doar elitei, gratie comertului transfrontalier.