Muncitorii au intrat, joi, in cladirea reactorului numarul 1 al centralei Fukushima Daiichi, a anuntat operatorul japonez al centralei, citat de AFP. Doi muncitori, imbracati in costume de protectie si cu butelii de oxigen, au intrat in cladire, in cadrul unei operatiuni care urmareste sa puna in aplicare un sistem de ventilatie pentru scaderea nivelului de radioactivitate.

Muncitorii companiei Tokyo Electric Power (Tepco) incearca de aproape doua luni sa restabileasca circuitele de racire a patru reactoare, avariate de uriasul val seismic din 11 martie.

Operatorul apreciaza ca vor fi necesare trei luni pentru ca radioactivitatea sa inceapa sa se reduca, si noua luni pentru racirea reactoarelor.

Situata pe malul oceanului Pacific, Fukushima Daiichi este una dintre cele mai vechi centrale din Japonia, primul sau reactor fiind construit la inceputul anilor '70. Seismul si tsunami din 11 martie au devastat coasta pacifica la nord-est de Tokyo, provocand moartea sau disparitia a aproximativ 26.000 de persoane, potrivit ultimului bilant oficial.