Potrivit Financial Times, discutia care se poarta acum intre traderii de pe Wall Street este daca aceste tari vor continua sa-si plateasca datoriile, chiar si in cazul unei excluderi din zona euro, si in ce moneda se va face acest lucru.

Acestia vor sa se asigure ca tranzactiile care se fac in euro vor continua sa se realizeze in aceeasi moneda.

Discutiile se poarta, insa, oarecum prematur, mai scrie Financial Times, in conditiile in care “nicio banca nu si-a ajustat drastic expunerea pe cele cinci tari de la periferia zonei euro, considerand ca sume cuprinse intre 5,4 miliarde de dolari, in cazul Morgan Stanley, si 20 de miliarde, in cazul JPMorgan Chase, pot fi acoperite, in cazul iesirii uneia dintre aceste tari din uniunea monetara europeana.”

“Avem un contract in euro, iar ceea ce ne intereseaza pe noi este daca, in eventualitatea iesirii Spaniei, de exemplu, din zona euro, vom deveni adversar sau vom incerca sa ne ducem la bun sfarsit obligatiile din contract?”, a spus o sursa de pe Wall Street, citata de publicatia britanica.  

Unele banci americane au creat chiar si departamente specializate care se ocupa de criza din zona euro si de tranzactiile pe care le deruleaza in regiune.

“In cazul iesirii unei tari din zona euro, sfatul nostru este ca trecerea de la euro la moneda nationala sa nu se faca brusc, sa existe o perioada de tranzitie in care tranzactiile sa se faca tot in euro”, a explicat seful unui astfel de department din cadrul unei banci americane.

Grecia, tara despre care s-a speculat cel mai des ca va iesi din zona euro in viitorul apropiat, a primit un nou ultimatum de la creditorii internationali, pentru a primi cele 130 de miliarde de euro, din cadrul noului acord de finantare externa.

O misiune a Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) se afla la Atena pentru a evalua situatia financiara si economica din tara si pentru a deterrmina daca guvernul isi poate respecta tintele fiscale asumate.

Oficialii straini si guvernul au cazut de acord pe "o buna parte" dintre masurile propuse in noul pachet de austeritate, a afirmat sursa oficiala elena. Autoritatile vor continua saptamana viitoare sa puna la punct masurile, a adaugat oficialul.

Grecia se afla in cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, iar somajul a ajuns la aproximativ 22%, punand presiune pe veniturile bugetului de stat si impiedicand guvernul sa respecte angajamentele fiscale fata de creditorii externi.

De la o luna la alta, Grecia risca sa ramana fara bani si sa intre in faliment, cu iesirea din zona euro drept posibila consecinta, daca nu convinge institutiile financiare internationale sa continue plata transelor din imprumutul extern.