Pentru a reusi sa realizeze un excedent primar de 1,1 la suta in 2012, un obiectiv ambitios tinand cont de recesiunea profunda pe care o traverseaza tara, Grecia trebuie sa fie "hotarata" si "sistematica" in efortul sau, altfel istoria nu o va ierta, a declarat premierul Lucas Papademos, in fata deputatilor.

Bugetul pe 2012, criticat de manifestanti, contine noi cresteri de impozite, reduceri ale salariilor functionarilor si ale numarului de salariati din sectorul public.

"Pozitia noastra in Europa nu este negociabila", a precizat Papademos, care se confrunta cu decizii dure pentru a evita falimentul, in timp ce zona euro se lupta pentru a-si pastra integritatea.

"Grecia este si va ramane o parte a Europei unite si a euro", a adaugat premierul, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), subliniind ca aceasta "participare" implica si "obligatii".

Acest buget de austeritate merge in paralel cu un plan de renegociere si de stergere a unei parti a datoriei publice care afecteaza tara si cu un al doilea plan de ajutor lansat de tarile europene partenere.

Bugetul pe 2012 al Greciei prevede o reducere a deficitului public la 5,4 la suta din PIB, fata de 9 la suta din PIB preconizat in 2011, ceea ce reprezinta un efort imens in materie de reducere a cheltuielilor si crestere a incasarilor fiscale.