Cei 15 magistrati au optat pentru o solutie de compromis intre respingerea sau aprobarea legii "imposibilitatii legitime", care-i permite lui Berlusconi sa nu se prezinte in fata tribunalelor cat timp este premier.

Curtea a redus sensibil campul de aplicare a acestei legi, adoptata in aprilie 2010 si valabila pana in octombrie 2011, dar fara sa o invalideze. Curtea a eliminat caracterul automat care-i permitea lui Berlusconi sa evite orice prezentare in fata justitiei.

Judecatorii sunt cei care vor decide, de la caz la caz, daca motivul "imposibilitatii legitime" invocat este valabil sau nu.

Judecatorul va stabili, de fiecare data, impreuna cu avocatii lui Berlusconi, daca acestuia ii este cu adevarat imposibil sa vina la o sedinta, din cauza programului sau.

Presa din Italia scrie astazi ca Procuratura din Milano a initiat, totodata, o ancheta penala care il vizeaza pe premierul Silvio Berlusconi, suspectat de trafic de influenta si "prostitutie cu minore" in cazul adolescentei de origine marocana care afirmase ca a avut relatii intime cu el.

Potrivit procurorilor, Berlusconi a incercat sa ascunda faptul ca a avut relatii cu o prostituata minora. El a abuzat de calitatea de premier, in mai 2010, si a cerut politiei din Milano sa o incredinteze pe adolescenta marocana Karima "Ruby" El Mahroug consilierului regional Nicole Minetti.