Prima vizata este Grecia, care ar trebui sa paraseasca zona euro pentru binele propriu, dar si pentru a face un bine continentului.

Unii economist germani merg mai departe si sustin ca si alte tari din cele 17 care alcatuiesc zona euro ar trebui excluse, numele cele mai vehiculate fiind Portugalia si Italia.

"Este mai bine pentru toate partile implicate, in special pentru Grecia, daca aceasta va parasi zona euro temporar", sustine Hans-Werner Sinn, presedinte al influentului Ifo Institute din Munchen, intr-un comentariu publicat in urma cu cateva saptamani.

Noi fonduri acordate Greciei nu vor face decat sa descurajeze tara sa-si restructureze economia, impingand in acelasi timp Europa catre o asa-numita uniune de transfer, unde economiile mai puternice le sustin pe cele mai slabe, spun economistii.

Avand in vedere ca nu exista nicio prevedere in legislatia UE pentru eliminarea din zona euro a unei tari membre, Grecia ar trebui sa se retraga in mod voluntar. Iar daca nu va mai primi ajutor, aceasta nu ar avea de ales.

Economistii europeni din afara Germaniei, insa, privesc ideea exercitarii excluderii Greciei din zona euro ca fiind una cruda si iresponsabila.

Bancile grecesti ar intra in faliment, tara ar intra in incapacitate de plata a datoriilor si nu ar dispune de o moneda credibila cu care sa achizitioneze bunuri esentiale. Intreaga zona euro ar avea de suferit, in conditiile in care investitorii s-ar teme de dezintegrarea uniunii monetare si poate a UE ca intreg.

“Este foarte riscant. S-ar crea un precedent periculos pentru ca si alte tari sa paraseasca zona euro. Iar pe pietele financiare s-ar implementa ideea ca mondea unica europeana ca un intreg nu are niciun sens si nicio valoare”, spune Silvio Peruzzo, economist la Royal Bank of Scotland.

Dar in Germania, care se teme de cresterea inflatiei si in care majoritatea sustine ca fiecare trebuie sa fie responsabil pentru propriile actiuni, ideea ca Grecia trebuie sa paraseasca zona euro a devenit din ce in ce mai vehiculata, inclusiv in cercurile inalte.

Otmar Issing, unul dintre economistii sefi ai Bancii Centrale Europene (BCE), care provine din Germania si care este unul din cei care a pus pe picioare uniunea monetara, spune ca Atena ar trebuie sa plece.

Daca o tara nu respecta conditiile pe care ni le-am asumat cu totii, n-ar trebui sa mai primeasca ajutor financiar. Iar o tara care nu mai primeste ajutor trebuie sa se hotarasca ce vrea sa faca”, a spus Otmar Issing.

De cealalta parte, seful BCE, Jean-Claude Trichet se opune vehement ideii ca o tara sa paraseasac zona euro.