Totodata, Christos Staïkouras, secretar de stat in Ministerul de Finante, a afirmat ca economia Greciei ar putea avansa chiar din acest an, cu 0,6%, dupa sase ani de recesiune care au determinat o reducere cu 25% a PIB-ului national.

Proiectul de buget prevede un excedent bugetar primar de 2,9% din PIB, adica 5,4 miliarde de euro.

Guvernul spera ca revenirea economica anticipata pentru anul viitor se va baza pe cresterea consumului, ca urmare a modificarilor fiscale introduse de Executiv.

Totodata, Staïkouras a subliniat progresele facute in domeniul finantelor publice, datorita "stabilizarii" financiare si politice a tarii din ultimii doi ani.

"Vom transforma aceasta stabilizare in crestere viabila si coeziune sociala", a declarat Staïkouras.

In pofida acestor proiectii ale guvernului, mai multi economisti pun sub semnul intrebarii revenirea economiei elene. In septembrie, agentia de rating Standard & Poor's a anuntat ca estimeaza o scadere a PIB-ului Greciei cu 0,2% pentru acest an.

Proiectul de buget trebuie avizat favorabil de Comisia de Finante a Parlamentului elen, pentru ca in noiembrie sa fie pus in dezbatere publica. Proiectul a fost deja aprobat de creditorii statului grec, si anume Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Grecia a inregistrat un declin al PIB-ului si in al doilea trimestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut.

De altfel, la inceputul lunii septembrie, premierul Antonis Samaras a anuntat ca economia Greciei "va inregistra un avans in cel de-al treilea trimestru, pentru prima data in ultimele 24 de trimestre".