Politia a perchezitionat locuinta lui Bruehwiler, a unui client al UBS, precum si birourile bancii, se arata intr-un comunicat al procuraturii.

Informatiile, care indica o frauda fiscala grava, au fost obtinute prin intermediul unor acuzatii extrem de exacte din partea unor directori din banca, care fie au plecat din institutie fie au fost concediati si care nu au mai putut sa suporte practicile UBS, sustin procurorii, potrivit carora evaziunea este in valoare de mai multe miliarde de euro.

Angajati ai UBS au abordat in ultimii 10 ani belgieni bogati, inclusiv directori generali ai unor companii si atleti, incurajandu-i sa deschida conturi nedeclarate in Elvetia, a relatat luna trecuta revista M…Belgique, fara sa mentioneze sursa informatiilor.

UBS Belgium a ajutat la organizarea transferului unor sume mari de bani ale clientilor in Elvetia, potrivit publicatiei.

"Ne desfasuram afacerile respectand in totalitate legislatia si reglementarile. UBS nu tolereaza nicio activitate de sprijinire a clientilor sa evite obligatiile fiscale. Colaboram pe deplin cu autoritatile belgiene", a declarat joi purtatorul de cuvant al UBS, Yves Kaufmann.

Investigatia din Belgia este cea mai recenta dintr-o serie de cazuri de evaziune fiscala in care este implicata banca elvetiana.

UBS a evitat sa fie pusa sub acuzare in SUA, in 2009, recunoscand ca a ajutat clientii sa eludeze fiscul. Banca a platit o penalizare de 780 de milioane de dolari si a predat autoritatilor date referitoare la 250 de conturi. Ulterior, UBS a dezvaluit alte 4.450 de conturi.

Procuratura din Paris investigheaza la randul ei acuzatiile ca divizia franceza a UBS a ajutat clientii sa isi ascunda averile in conturi elvetiene. Autoritatea franceza de reglementare bancara a amendat anul trecut UBS cu 10 milioane de euro pentru deficiente in controlul fraudelor fiscale si a practicilor ilegale de vanzare. In 2012, autoritatile franceze au efectuat perchezitii la birourile UBS din Paris, Lyon si Strasbourg.

Banca elvetiana Credit Suisse a platit in SUA o amenda de 2,6 miliarde de dolari si a recunoscut ca a ajutat clientii americani sa eludeze fiscul.

Autoritatile americane vor sa penalizeze si banca franceza BNP Paribas, cu peste 10 miliarde de dolari, pentru ca ar fi incalcat embragourile impuse unor tari ca Iran si Sudan, potrivit unei persoane apropiate situatiei.