Aceste sancţiuni intervin exact la un an după retragerea Statelor Unite din acordul internaţional încheiat în 2015 privind sectorul nuclear iranian şi într-un moment în care Teheranul a anunţat la rândul său suspendarea a două angajamente luate în cadrul acestui document.

"Politica Statelor Unite constă întotdeauna în a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară şi rachete balistice intercontinentale şi a contracara întreaga influenţă nefastă a Iranului în Orientul Mijlociu", a scris preşedintele american în decretul său.

"Datorită acţiunilor noastre, regimul iranian întâmpină dificultăţi în finanţarea campaniei sale de violenţă şi teroare, iar economia sa se scufundă într-o depresiune fără precedent", a adăugat Donald Trump într-un comunicat.

În opinia sa, noile măsuri punitive ţintesc "principalele surse de venituri din exporturile regimului după petrol", aflat deja în vizorul Trezoreriei americane. În total, 10% din exporturile acestuia, a precizat el. "A autoriza oţelul şi alte metale iraniene în porturile voastre nu va mai fi tolerat", a adăugat liderul de la Casa Albă în atenţia altor ţări.

Cu toate acestea, Donald Trump şi-a exprimat speranţa de a se "întâlni într-o zi cu liderii Iranului pentru a negocia un acord şi (...) a oferi Iranului viitorul pe care îl merită".