Randamentul obligatiunilor pe termen de 10 ani ale Spaniei a urcat luni la 7,59%, cel mai ridicat nivel de la crearea euro, iar bursa din Madrid a scazut cu 5%, dupa noi informatii negative legate de situatia financiara a regiunilor spaniole, potrivit Mediafax.

Pietele au fost agitate si de indicii din partea politicienilor de la Berlin potrivit carora Germania pregateste temrenul pentru iesirea Greciei din zona euro.

Traderii nu au fost impresionati de declaratia lui Guindos ca Spania nu va fi a patra tara din zona euro care va cere sprijin financiar, dupa ce Murcia a devenit duminica a doua regiune dupa Valencia care a anuntat ca va cere sprijinul guvernului de la Madrid.

Ministrul spaniol a dezmintit categoric ca un bailout (program de salvare n.r.) este iminent, dar presa spaniola a sugerat ca pana la sase regiuni ar putea solicita sprijin, urmatoarea fiind Catalonia.

"Ceea ce a inceput ca un program de salvare a bancilor evolueaza rapid catre un posibil bailout suveran. Alaturi de stirile tot mai proaste din Grecia, se obtine un mix destul de negativ, astfel ca se creeaza conditiile pentru o rezistenta minima a euro", a declarat Jeremy Stretch, analist in domeniul valutar la CIBC.

Costul salvarii Spaniei ar minimaliza programele acordate deja Greciei, Irlandei si Portugaliei si ar spori presiunile asupra Italiei, a treia mare economie din uniunea monetara.