"NU", "Demisia", "Democratie", se putea citi pe pancarte, in timp ce multimea striga "Ei nu ne reprezinta", in fata unor cordoane ale politiei antirevolta mobilizate in masa in jurul Parlamentului, in timp ce venea dinspre marile bulevarde din centrul capitalei spaniole.

Marti, o prima manifestatie convocata prin intermediul retelelor sociale cu lozinci ca "In jurul Congresului" si "Salveaza democratia" a degenerat, in momentul in care un grup de tineri a aruncat cu pietre in barajele instituite de catre politisti, care au ripostat cu lovituri de baston si gloante de cauciuc.

"De cand Guvernul (de dreapta) a ajuns la putere, acum cateva luni, se efectueza numai taieri la (bugetele) sanatatii, educatiei", spune o femeie, adaugand ca cheltuielile la universitate pentru fiul ei, in varsta de 20 de ani, student la filozofie, "s-au dublat" in acest an, trecand "de la 600-700 de euro la 1.400" de euro.
 
Guvernul de dreapta condus de catre Mariano Rajoy, care a obtinut la Bruxelles o relaxare a obiectivului sau cu privire la deficitul public, urmeaza ca in schimbul acesteia sa continue masurile de austeritate si a prezentat joi un buget pentru 2013 care prevede economii in valoare totala de 39 de miliarde de euro.

In contextul in care somajul se afla in creste in continuare, atingand 24,6% din populatia activa, in ultimele luni exasperarea sociala a devenit tot mai palpabila fata de masuri guvernamentale ca cresterea TVA, care afecteaza in mod direct puterea de cumparare a tuturor spaniolilor.

Zeci de mii de oameni au iesit in strada in aceasta saptamana si in Italia, Grecia, Portigalia si Polonia. Economistul Nouriel Roubini, cel care a anticipat si declansarea crizei mondiale, spunea anul trecut ca urmatoarea etapa a crizei va fi iesirea oamenilor in strada, pe fondul masurile de austeritate greu de suportat, pe care a numit-o sugestiv "revolta mondiala". Pentru profetiile sale sumbre, Roubini a fost supranumit “Dr. Doom”.

Citeste si:

Dupa criza globala, Roubini prezice revolta mondiala. Cum vede “Dr. Doom” viitorul lumii VIDEO