Agentia considera ca Rusia va mentine presiunea asupra micii si strategicei tari baltice, atat prin intermediul comunitatilor vorbitoare de limba rusa, cat si prin alte mijloace, deoarece Letonia sustine Guvernul prooccidental de la Kiev si solicita o mai mare angajare in zona, in domeniul securitatii, din partea NATO.

Regiunea Latgale, la frontiera cu Rusia, este una dintre cele patru mari regiuni culturale si istorice letone si are 286.000 de locuitori. Ea inregistreaza cea mai importanta densitate de etnici rusi din tara, de aproximativ 40%, iar in capitala regionala Daugavpils etnicii rusi sunt majoritari (53%), spre deosebire de Riga (42%) sau de situatia la nivel national (27%).

Primarul orasului Kraslava (sud-est) din regiune, Gunars Upenieks, si-a exprimat pe 11 noiembrie ingrijorarea fata de o angajarea unor activisti prorusi intr-o campanie de tipul "din usa-n usa" in vederea secesiunii regiunii si alipirea ei la Rusia, potrivit agentiei. El a afirmat ca activistii au batut nu doar la usile locuitorilor orasului, ci au vizitat si scoli si alte institutii publice, subliniind ca este ingrijorat din cauza "inactivitatii" fortelor letone de securitate fata de acest caz.

Insa primarul nu a dezvaluit identitatea, numarul, apartenenta politica sau eventuale legaturi financiare cu Rusia ale celor implicati in campanie, mai precizeaza agentia, notand ca data fiind ponderea etnicilor prorusi in regiune, acuzatii cu privire la intensificarea activitatii prorusilor sunt "demne de luat in seama". Acesta nu a fost primul caz de acest tip, subliniaza Stratfor, evocand declaratia unui parlamentar leton, in septembrie, care a denuntat la un post de radio o campanie in favoarea secesiunii similara in orasul Daugavpils (sud-est).

In campania din septembrie, potrivit parlamentarului citat, a fost implicat Partidul Uniunea Rusa, condus de europarlamentara Tatyana Zhdanok. Stratfor precizeaza ca nu este clar daca acelasi grup este responsabil si de campania din Kraslava, situat la aproximativ 40 de kilometri de Daugavpils.

Uniunea Rusa, unul dintre cele mai proruse partide din Letonia, a obtinut doar sase mandate in alegerile din 2006, iar de atunci nu a mai reusit sa intre Parlament. Uniunea este singurul partid din Letonia care a recunoscut anexarea Crimeei de catre Rusia si opereaza la periferia spectrului politic leton dupa ce a fost izolat, interzicandu-i-se sa prezinte candidati in alegeri in tara.

Sustinerea separatismului in randul etnicilor rusi si a populatiei vorbitoare de rusa este mult mai slaba in Letonia decat in Ucraina, in pofida faptului ca statutul cetateniei si drepturile cu privire la limba sunt in continuare probleme controversate, considera agentia, notand ca demonstratiile proruse care au avut loc in Letonia de la inceputul revoltei din Ucraina au fost "reduse si sporadice, adunand doar cateva zeci de activisti in perioada de varf.

La o demonstratie de sustinere a "alipirii" regiunii Latgale la Rusia, in aprilie, au participat aproximativ 12 persoane, scrie Stratfor, adaugand ca nu exista semne potrivit carora demonstratiile din Letonia au devenit mai violente sau mai agresive, asa cum s-a intamplat in Ucraina, iar populatia este mult mai unita in orientarea prooccidentala a tarii.

insa potentialul ca Rusia sa destabilizeze Letonia - folosindu-se de partide ale etnicilor rusi sau de alte mijloace - reprezinta una dintre ingrijorarile principale ale Rigai si letonilor. Dimensiunea tarii, vecinatatea cu Rusia si calitatea de membra UE si NATO au transformat tara intr-o "tinta" a reactiei mai hotarate a Moscovei fata de insurectia din Ucraina.

Sustinerea militara acordata de Moscova separatistilor din estul ucrainean si comasarea de forte langa regiunea baltica au determinat Riga sa indemne la un angajament mai important in domeniul securitatii din partea Washingtonului si NATO. Alianta Nord-Atlantica a respins o cerere a Letoniei privind stationarea permanenta a unor trupe pe teritoriul sau, dar si-a consolidat misiunea de politie aeriana si exercitiile militare in tarile baltice.

Aceste masuri nu au raspuns in mod adecvat temerilor Letoniei, considera Stratfor, apreciind ca Moscova poate sustine o intensificare a demonstratiilor proruse in aceasta tara baltica, in care se afla cea mai mare concentrare de etnici rusi. La o populatie de pana in doua milioane de letoni, chiar si demonstratii mici reprezinta o potentiala amenintare la adresa securitatii nationale, conchide agentia, subliniind ca Rusia va exploata puncte vulnerabile precum campania pentru secesiunea regiunii Latgale, atat timp cat tarile baltice vor sustine ferm Ucraina si consolidarea NATO in regiune.