In prezent, bancile cu sediul in Marea Britanie pot oferi gratuit servicii in UE pe baza unui sistem de tip "pasaport", considerat drept cea mai important caracteristica a pietei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Insa acest lucru este pus sub semnul intrebarii dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii din Uniunea Europeana.

"Chestiunea cheie este "pasaportul european" de care beneficiem la Londra si care ne permite sa oferim servicii clientilor nostrii din Uniunea Europeana. Daca UE va introduce noi conditii Marii Britanii, in cel mai prost scenariu vom fi obligati sa mutam mai multe mii de angajati spre alte sucursale din zona euro", a spus Jamie Dimon.

JP Morgan are 16.000 de angajati in Marea Britanie. Sediul european al bancii americane este la Londra iar pe langa acesta JP Morgan mai are birouri in Bournemouth, pe coasta de sud a Marii Britanii, si in Scotia. Toate aceste locatii au ajutat JPMorgan sa realizeze anul trecut venituri de 14,2 miliarde de dolari de pe urma operatiunilor realizate in regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

City, centrul financiar londonez, ocupa un loc foarte important in finantele mondiale, comparabil doar cu cel al Wall Street. Dar vitalitatea sa se datoreaza nu atat pietei interne britanice, cat rolului Londrei de furnizor de servicii financiare pentru economia globala.

Pe piata londoneza au loc volume uriase de tranzactii in monede straine, profitand de faptul ca orasul se afla la jumatatea drumului dintre capitalele asiatice si New York.

Districtul financiar al Londrei da de lucru la 400.000 de persoane, gazduieste 251 de banci straine si controleaza circa 40% din piata mondiala valutara. Zilnic se vand si se cumpara aici circa 2.700 miliarde dolari in moneda straina.

O parte importanta a afacerilor financiare din Londra este legata de pozitia sa de capitala financiara europeana. In pofida faptului ca Marea Britanie nu a adoptat euro drept moneda nationala, o parte substantiala a marilor tranzactii in moneda unica europeana au loc in City-ul londonez. Zilnic, pana la 2.000 de miliarde de dolari se transfera prin tranzactii denominate in euro.

Franta ofera facilitati fiscale, pentru a atrage companiile care parasesc Marea Britanie

Regimul de impozitare a expatilor in Franta va fi cel mai favorabil din Europa, iar firmele straine vor putea mai usor sa-si deschida filiale in aceasta tara, a anuntat, miercuri, premierul Manuel Valls, la prezentarea masurilor destinate sa atraga la Paris angajatii din sectorul financiar britanic, transmite Reuters.

Regimul francez de impozitare deja favorabil pentru expati si pentru cetatenii francezi va fi acum aplicabil strainilor in primii lor opt ani in Franta, fata de cinci ani in prezent, a explicat Valls.

Guvernul de la Paris va infiinta un singur organism administrativ pentru firmele straine care vor sa-si deschida filiale in Franta, iar scolile vor avea mai multe clase pentru copiii straini, care pot studia in limba lor materna, daca va fi necesar, a precizat premierul.

"Am venit astazi cu solutii pentru companii, care isi pun intrebari si asteapta raspunsuri pentru a-si pregati viitorul. Parisul va fi principalul centru financiar european", a declarat Manuel Valls.

Acesta a confirmat si o scadere a taxei pe corporatii, de la 33% la 28%.

Dupa ce alegatorii din Marea Britanie au votat pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana (Brexit), multe capitale europene au anuntat masuri pentru a atrage angajatii din sectorul financiar britanic si a prelua rolul Londrei de centru financiar global.

Peste 40% din tranzactiile valutare globale se desfasoara la Londra. Politicienii si directorii se lauda ca in City of London se tranzactioneaza mai multi dolari decat in New York si mai multi euro decat in toata Uniunea Europeana.

Alte centre financiare importante ravnesc la pozitia Londrei. Participantii la un sondaj realizat in randul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzactionare pentru pietele valutare, sustin ca orasul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar in cazul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, urmat de Paris, New York si Dublin.

Fondurile imobiliare din Marea Britanie isi suspenda tranzactiile pe bursa

M&G, divizie a grupului de asigurari Prudential, a anuntat, marti, ca a decis sa suspende tranzactionarea actiunilor la unul din fondurile sale imobiliare din Marea Britanie, din cauza volumului mare de cereri de retragere venite de la investitori speriati de consecintele Brexit, potrivit Reuters.

In urma acestei decizii, M&G a devenit al treilea manager de investitii care a decis sa isi inghete fondul imobiliar concentrat pe Marea Britanie, dupa ce Aviva Investors a luat o decizie similara miercuri dimineata, iar Standard Life Investments a facut acelasi lucru luni.

"Retragerile investitorilor in fond au crescut semnificativ, din cauza gradului ridicat de incertitudine in legatura cu piata imobiliara din Marea Britanie, dupa rezultatul referendumului. Cererile de retragere au atins un punct la care M&G crede ca poate proteja cel mai bine interesele actionarilor fondului, prin suspendarea temporara a tranzactiilor", a explicat firma M&G Investments, intr-un comunicat de presa.

Fondul respectiv, Property Portfolio, a investit in aproximativ 178 de active imobiliare comerciale din sectorul distributiei, industriei si birourilor. In prezent, acest fond gestioneaza in Marea Britanie active imobiliare in valoare de aproximativ 4,4 miliarde lire sterline (5,2 miliarde de euro).

Dupa votul cu privire la Brexit, intregul sector al constructiilor si imobiliar din Marea Britanie trece printr-o perioada dificila, actiunile companiilor din acest sector inregistrand scaderi semnificative marti la bursa de la Londra.