Ministrul de Finante, Yannis Stournaras, arhitectul unui pachet de austeritate de 13,5 miliarde de euro propus creditorilor, ar trebui sa se intalneasca luni cu reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International, care trebuie sa soseasca duminica la Atena.

Ulterior, membrii delegatiei urmeaza sa discute si cu premierul elen, Antonis Samaras, dar si cu partenerii de coalitie ai acestuia, liderul socialistilor, Evangelos Venizelos, si cel al Stangii Democratice, Fotis Kouvelis.

Potrivit unor surse, in cadrul guvernului exista un anumit grad de neliniste din cauza lipsei de informatii privind intentiile trimisilor Troicii, precum si in urma mesajelor mixte transmise de creditorii externi in ultima saptamana. De exemplu, exista temeri ca reprezentantii Troicii ar putea tergiversa negocierile pentru a lasa tarilor din zona euro si FMI mai mult timp sa se decida asupra abordarii problemei Greciei.

Au existat si unele semnale pozitive din Europa, noteaza Kathimerini. Revista germana Focus a scris, citand surse din Parlamentul European, ca Grecia va primi in mod sigur transa de 31,5 miliarde de euro a ajutorului extern, chiar daca nu a reusit sa-si respecte angajamentele privind reformele economice.

Nu este, insa, clar cand vor intocmi reprezentantii creditorilor raportul necesar pentru eliberarea fondurilor.

Surse guvernementale au indicat Kathimerini ca un acord final asupra pachetului de masuri de austeritate este putin probabil inainte de sfarsitul saptamanii urmatore. Intre timp, intre partenerii coalitiei de guvernare persista tensiuni, in pofida unui acord preliminar asupra masurilor de austeritate.

Troica creditorilor internationali a intrerupt timp de o saptamana negocierile cu guvernul elen, pentru a da timp membrilor coalitiei de guvernare sa se puna de acord asupra masurilor de austeritate.