"Asa cum am spus, refuzam in continuare sa avem legaturi cu tradatorul Lee Myung-Bak si grupul sau", a transmis Comisia pentru Apararea Nationala, considerata structura cea mai puternica din tara, referindu-se la presedintele sud-coreean, intr-un comunicat difuzat de agentia oficiala nord-coreeana.

"Il vom face sa plateasca pana la capat pe tradatorul Lee Myung-bak si pe clica sa, pentru pacatele de neiertat, pentru eternitate, pe care le-a comis cu ocazia funeraliilor nationale ale lui Kim Jong-il", a anuntat presa nord-coreana. Insa regimul nu a precizat in ce constau aceste represalii.

La televiziune, aceste declaratii au fost repetate timp de zece minute de catre prezentator, in timp ce o banderola cu aceleasi cuvinte era afisata in partea de jos a ecranului.

Coreea de Nord reproseaza Seulului ca a interzis vizitele la Phenian in vederea prezentarii de condoleante. Doar doua delegatii sud-coreene au fost autorizate de cealalta parte a frontierei, inainte de funeraliile lui Kim Jong-Il, pentru a prezenta un omagiu liderului defunct.

Cele doua delegatii erau conduse de vaduva fostului presedinte sud-coreean Kim Dae-jung, care a organizat impreuna cu Kim Jong-Il primul summit intercoreean din istorie, in 2000, si de catre presedinta grupului Hyundai.

Phenianul mai reproseaza Seulului lansarea de manifeste de catre activisti, indemnand la insurectie impotriva dinastiei Kim. Aceste manifeste au fost trimise in ziua funeraliilor, cu baloane lansate spre Coreea de Nord.

Coreea de Nord a avertizat vineri ca nu isi va schimba politica sub conducerea noului sau lider, potrivit agentiei. "Le transmitem solemn si cu mandrie conducatorilor stupizi din lume, inclusiv marionetelor din Coreea de Sud, ca nu trebuie sa se astepte nici la cea mai mica schimbare din partea noastra", a anuntat Comisia pentru Aparare Nationala, intr-un comunicat difuzat de agentia oficiala nord-coreeana.

Joi, la o zi de la funeraliile lui Kim Jong-il, mort la 17 decembrie, Kim Jong-un a fost proclamat "liderul suprem al partidului, armatei si poporului", in cadrul unui miting militar organizat la Phenian.

"Lumea ar trebui sa vada clar cum milioanele noastre de militari si cetateni, ferm uniti in jurul iubitului nostru conducator Kim Jong-Un, pentru a transforma tristetea in curaj si lacrimile in putere, vor atinge victoria finala", se mai arata in comunicat.