Fondul Monetar International (FMI) a avertizat deja, joi, ca nu va continua sa furnizeze Greciei bani in lipsa unor garantii ca tara este in masura sa returneze sumele primite. "Noi, europenii, punem aceleasi conditii ca si FMI", a declarat Rehn pentru saptamanalul Der Spiegel. El a aratat ca totul va depinde de troica aflata in Grecia pentru evaluare, respectiv delegatii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene, dar a avertizat ca situatia este foarte serioasa.

Saptamanalul german Spiegel a relatat sambata ca delegatii FMI, ai Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Centrale Europene (BCE) au scris in raportul care va fi prezentat saptamana viitoare ca Grecia a ratat toate tintele bugetare convenite in planul de sustinere de 110 miliarde de euro, convenit anul trecut.

Prezicatorul crizei financiare, N. Roubini, loveste din nou: "Grecia e insolvabila. Portugalia va falimenta"

Speriati de criza, grecii isi muta banii in Elvetia

Un purtator de cuvant al FMI a respins insa, ca neadevarate, informatiile din publicatia germana.

Pe de alta parte, Juergen Stark, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE), considera ca Grecia poate obtine din privatizari fonduri de sase ori mai mari decat a planificat, a relatat Reuters.

Programul de privatizari al Greciei prevede obtinerea a 50 de miliarde de euro pana in 2015.

"Guvernul elen are actiuni la companii listate, detine proprietati imobiliare. Expertii estimeaza un potential de vanzari al unor active de pana la 300 miliarde de euro", a declarat Stark pentru publicatia germana Welt am Sonntag.

UE catre Grecia: "Intensificati privatizarile"

Uniunea Europeana a solicitat Greciei sa intensifice privatizarile, sugerand infiintarea unei agentii care sa supravegheze procesul, similare cu cea care a privatizat companiile est-germane dupa caderea comunismului.

UE nu a cerut insa sa joace un rol major in vanzarea de active si ofera numai expertiza, a precizat ministrul elen de Finante George Papaconstantinou.

Directorul departamentului pentru Europa al FMI, Antonio Borges, a declarat la inceputul acestei luni ca suma de 50 de miliarde de euro vizata de Grecia din privatizari reprezinta sub 20% din activele care ar putea fi vandute. "O parte din aceste active ar putea fi mobilizate pentru a reduce nivelul datoriilor. In plus, privatizarile aduc mai multa eficienta in economie", a spus Stark.

Criza datoriilor din Grecia ingenuncheaza euro si monedele nationale. Leul a luat-o si el la vale VIDEO

Datoriile Greciei se afla la nivelul de 150% din PIB, nivel considerat nesustenabil, in  conditiile in care economia se contracta, arata Reuters.