Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid.

Alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi.

Cea mai grea pedeapsă - 13 ani de detenţie - a primit-o fostul vicelider al guvernului Cataloniei, Oriol Junqueras.

Niciuna din condamnări nu a fost pronunţată pentru acuzaţia cea mai gravă, cea de rebeliune.

Procesul are implicaţii majore atât pentru Spania, cât şi pentru Catalonia, cea mai dezvoltată provincie a ţării, arată Reuters. Dosarul a suscitat de asemenea interes pe plan internaţional, după ce a provocat cea mai gravă criză politică de la Madrid din ultimele decenii.

Principala întrebare după verdicte este cum vor reacţiona separatiştii, care au promis proteste paşnice. Înainte de pronunţarea condamnărilor, ei au difuzat în reţelele sociale o înregistrare video în care insistă că nu au făcut nimic ilegal, iar procesul a fost politic.

"Singurul verdict pe care îl acceptăm este achitarea", a declarat fostul lider al partidului separatist catalan de centru-dreapta şi ex-şef al executivului Cataloniei, Carles Puigdemont.

Prin aceleaşi mod de comunicare, guvernul spaniol afirmă la rândul său că a acţionat strict legal. Într-un material video difuzat pe Twitter de premierul Pedro Sanchez apar mai mulţi miniştri care susţin sistemul democratic din Spania.

Luni, după condamnări, Puigdemont a apreciat că sentinţele sunt "o atrocitate" şi a scris pe Twitter că "este timpul să reacţionăm (...) pentru viitorul fiilor şi fiicelor noastre. Pentru democraţie. Pentru Europa. Pentru Catalonia". El locuieşte în prezent în Belgia, într-un exil autoimpus, şi nu a fost judecat, deşi în 2017 era liderul provinciei.