Franta s-a alaturat pozitiei guvernului de la Washington, punand sub semnul intrebarii calitatea analizei S&P.

Rusia, un creditor important al Washingtonului, considera ca obligatiunile americane sunt de incredere si nu isi va schimba politica de investitii in privinta SUA.

Ministrul adjunct al Finantelor, Serghei Storchak, a declarat ca reducerea ratingului "poate fi ignorata" din punct de vedere al strategiei de investitii pe termen lung.

Coreea de Sud a plasat ratingul SUA pe ordinea de zi a unei conferinte de urgenta sustinuta duminica de oficiali din statele G20, iar agentia chineza de stat Xinhua a aratat, intr-un comentariu, ca SUA trebuie "sa se vindece de dependenta" de credit.

Autoritatile din China, Japonia si Asia de Sud-Est in general sunt atrase de investitiile in titluri de Trezorerie SUA deoarece incearca sa evite aprecierea monedelor locale fata de dolar, pentru a-si proteja competitivitatea exporturilor.

China a cumulat obligatiuni guvernamentale americane de 1.160 miliarde de dolari si este cel mai mare creditor strain al statului american.

Incercarile Japoniei de a slabi yenul vor continua sa creasca cererea de titluri de Trezorerie. Ministrul adjunct al Finantelor, Fumihiko Igarashi, a declarat duminica ca guvernul este pregatit sa intervina din nou pentru deprecierea yenului, dupa ce a vandut pe 4 august volume uriase in moneda locala, estimate la 4.500 miliarde yeni (57 miliarde de dolari).

Asia detine circa jumatate din obligatiunile emise pe plan international de Statele Unite, potrivit datelor Trezoreriei de la Washington.

Surse guvernamentale japoneze au declarat ca Japonia, al doilea mare investitor dupa China in titluri americane de Trezorerie, nu vede nicio problema legata de increderea in aceste titlurile americane.

In Marea Britanie, al treilea mare creditor strain al SUA, secretarul de stat pentru Afaceri, Vince Cable, a afirmat sambata ca dolarul este cea mai importanta moneda pe plan international in viitorul apropiat.

Si tarile arabe si-au exprimat incrderea in dolar si in obligatiuni americane, aratand ca nu intentioneaza sa-si reduca detinerile in moneda SUA.

Citeste si:

Bursele arabe, primele care au resimtit unda seismica de la Washington. Scadere de 5,5%, in Arabia Saudita

Ce urmeaza dupa retrogradarea SUA. Ziua de luni, asteptata cu sufletul la gura de intreaga lume

America, exclusa din clubul select al lumii. Ce tari au luat fata SUA si-si pastreaza suprematia