Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat marţi că încrederea companiilor germane în economie a înregistrat în noiembrie o scădere până la 90,7 puncte, de la o cifră revizuită de 92,5 puncte în octombrie.

Cele două luni de scădere vin după cinci luni de creştere a încrederii companiilor germane.

Studiul Ifo a fost realizat în rândul a 9.000 de companii germane. Analiştii se aşteptau la un declin al acestui indicator până la nivelul de 90,2 de puncte.

"Incertitudinile în mediul de afaceri au sporit. Al doilea val al pandemiei a întrerupt redresarea economiei Germaniei", a afirmat preşedintele Ifo, Clemens Fuest, scrie Agerpres.

"Germania se confruntă cu ameninţarea unei recesiuni tehnice. Situaţia în lunile de iarnă va fi dificilă", a apreciat Joerg Kraemer, economist şef al Commerzbank.

Dar în noiembrie indicele privind actuala situaţie a scăzut, în timp ce indicele privind aşteptările pentru următoarele şase luni a înregistrat o scădere până la 9,55 puncte, de la 94,7 puncte în octombrie.

"Veştile bune vin luna aceasta din industrie. Încrederea s-a îmbunătăţit, deoarece şefii companiilor apreciază că situaţia actuală este mai bună. Totuşi, aşteptările pentru următoarele luni sunt mai puţin optimiste", se arată în comunicatul Ifo.