Un bancher din cadrul unui important grup financiar la nivel mondial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, a declarat, pentru Reuters, ca trendul este ca deponentii sa-si investeasca economiile in altceva, decat sa le tina in euro.

In Marea Britanie, tara care nu se afla in zona euro, agentiile imobiliare sustin ca au observat o crestere a interesului pentru resedintele scumpe din centrul Londrei, din partea cumparatorilor europeni care detin lichiditati.

In Belgia, Thierry Martiny, purtator de cuvant la Dexia spune ca au crescut atat sumele, cat si numarul celor care investesc in coroane norvegiene.

Acelasi trend se observa si la Lisabona, unde, in ultimele saptamani, multi portughezi si-au deschis conturi alte monede decat euro.

S-a observat o crestere importanta a numarului de conturi deschise in monede straine, in special dolari, coroane suedeze, norvegiene sau franci elvetieni. Este un fenomen care are loc de cel putin doua luni”, a spus Joao Queiroz, trader online.

Pretul unciei de aur a crescut, de asemenea, cu aproape 4% saptamana trecuta, cea mai rapida crestere din ultima luna, pretul metalului pretios aproape dublandu-se fata de anul trecut.

David Woo, director in cadrul Bank of America, a transmis investitorilor, vineri, ca ar trebui sa cumpere mai degraba aur decat euro, de teama ca moneda unica europeana va pierde si mai mult din valoare.

Banca Centrala Europeana va continua sa cumpere din datoriile guvernamentale si va arunca si mai multi euro in piata, as aca mai bine cumparati aur, decat euro”, a spus el, pentru Bloomberg.

In doua zile aflam daca va mai exista euro. Ce sanse dau liderii europeni monedei unice