În această lună, lira turcească s-a depreciat cu 5% faţă de dolarul american, în timp ce componenta pentru pieţe emergente a indicelui MSCI a avansat cu 1,3%, scrie News.ro.

Aprecierea valutelor pe pieţele emergente este susţinută de semnele privind un acord comercial parţial între Statele Unite şi China, precum şi de măsurile de stimulare, dar observatorii Turciei sunt îngrijoraţi de avertismentele privind impunerea de sancţiuni din cauza acţiunilor din Siria.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat ”că vor fi impuse sancţiuni mari Turciei”, după ce ameninţase deja că va ”distruge” economia aliatului său din NATO, dacă atacul împotriva forţelor kurde din nordul Siriei va merge prea departe.

Guvernele europene au convenit la rândul lor, luni, să limiteze exporturile de arme în Turcia, cu toate că nu au anunţat un embargou oficial al UE împotriva acestei ţări, care a contribuit la oprirea venirii refugiaţilor din Siria şi alte ţări învecinate.

JPMorgan a identificat lira turcească şi rubla rusească drept cele mai expuse monede la incertitudinile politice. Goldman Sachs a avertizat în legătură cu riscurile geopolitice şi ale politicii economice din Turcia, în timp ce Rabobank a lansat săptămâna trecută întrebarea dacă lira turcească nu ar fi în pragul unei noi crize.

Turcia, o mare economie emergentă percepută cândva ca o stea în ascensiune de către investitorii internaţionali, a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după ce lira turcească s-a depreciat cu 36% faţă de dolar şi costurile de împrumut au crescut.

Pe ansamblul anului trecut, economia a înregistrat un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.