In ciuda avansului puternic, datoria s-a situat sub estimarea Comisiei Europene, de 88,4% din PIB, situatie care ofera sprijin afirmatiilor premierului Spaniei, Mariano Rajoy, ca a patra mare economie a zonei euro a depasit cea mai dificila perioada a unui declin de sase ani, noteaza Bloomberg.

"Este o noua surpriza placuta dupa cifrele privind deficitul bugetar. Ar putea exista unele revizuiri, dar important este ca progresele incep sa se vada in datele raportate, nu doar in competitivitate si exporturi, ci si pe partea fiscala", a declarat Christian Schulz, economist la Berenberg Bank.

Datoria Spaniei a urcat puternic anul trecut, dupa ce guvernul a cerut ajutor european pentru sistemul bancar si a sustinut financiar autoritatile locale, precum si fondurile de pensii si cele pentru somaj.

Ajutorul pentru bancile spaniole reprezinta 3,9% din PIB al Spaniei. Preluarea de datorii si finantarile pentru autoritatile locale au avut un impact echivalent cu 4,1% din PIB, potrivit bancii centrale.