Premierul Manmohan Singh a incercat sa calmeze spiritele, spunand ca guvernul are suficiente rezerve pentru a sustine moneda nationala pentru alte cateva luni, dar avand in vedere inflatia ridicata, deficitul guvernamental urias si incetinirea economica, multi se indoiesc de un deznodamant fericit.   

Politicienii au dezvaluit saptamana trecuta o serie de masuri menite sa sustina rupia, printre care limitarea importurilor de aur, sport national pentru indieni, dar si a celor de petrol.

Guvernul a mai adoptat de asemenea o lege controversata, prin care cetatenii au acum un plafon maxim pentru banii pe care doresc sa ii scoata din tara si o regula similara se va aplica si in cazul investitiilor corporate.  

Intr-un fel, aceasta pare o rescriere a povestii crizei asiatice din anii '97-'98, care a fost ca un semnal de alarma ignorat despre ceea ce avea sa se intample la nivel global, un deceniu mai tarziu.   

"Autoritatile au o abordare prea prudenta si aceste masuri au un efect fix opus celui scontat. Guvernul da impresia ca se panicheaza", spune Anjalika Bardalai, senior analist la Eurasia Group, citata de CNN Money.  

Economistii au sustinut de mult ca India are nevoie de implementarea unor reforme economice structurale, pentru a face un progres notabil. Abia anul trecut parlamentul a facut un pas cheie in acest sens, ridicand restrictiile impuse asupra investitiilor straine directe, dupa o lunga serie de deliberari. Banii nu s-au grabit sa ajunga insa in tara, din cauza ca firmele internationale au nevoie de mai multe detalii si asigurari ca noile reguli se vor mentine si nu vor fi schimbate in functie de ce se intampla pe scena politica, ce urmeaza sa gazduiasca alegerile nationale in mai 2014.