Grindina si inghetul, din martie, care au afectat cele patru provincii de pe suprafata carora se recolteaza cea mai mare parte a productiei de alune din Turcia: Giresun, Trabzon, Rize si Ordu, au dus la distrugerea unei parti importante din recolta. 

Turcia este cel mai mare producator si exportator de alune din lume, cu o recolta anuala care se ridica la 590.000 de tone. In 2014 insa, aceasta ar putea sa nu depaseasca 370.000 de tone, potrivit producatorilor turci. 

Scaderea ofertei de pe piata a determinat deja o crestere cu 80% a preturilor. 

"Anul trecut, pretul unui kilogram de alune se invartea in jurul sumei de 6 lire turcesti (aproximativ 2 euro). Acum, un kilogram de alune a ajuns la 11 lire (aproape 4 euro)", a explicat Nejat Yurur, proprietarul unei companii producatoare de alune din Ordu. 

La randul sau, Ilyas Edip Sevinc, presedintele Confederatiei Exportatorilor din Regiunea Marii Negre, a declarat ca se asteapta la o scadere a vanzarilor. El a precizat ca alunele exportate sunt utilizate exclusiv in industria ciocolatei. 

Jumatate din exporturile de alune din Turcia merg catre Germania si Italia, unde se afla fabricile Ferrero, detinator al marcilor Nutella si Kinder.