Conform calculelor Bloomberg, numarul obligatiunilor cu un randament de peste 10% (un semnal de pericol) emise de companiile de petrol si gaze s-a triplat in ultimul an.168 de firme din America de Nord, Europa si Asia au de rambursat astfel de obligatiuni, transmite Agerpres.

De asemenea, raportul dintre datorii nete si castiguri este la cel mai ridicat nivel din ultimele doua decenii. 

Daca barilul de petrol ramane in jurul valorii de 40 dolari impactul asupra industriei petroliere ar putea fi unul profund.

"Imaginea si structura industriei petroliere se va modifica in urmatorii 5-10 ani. Daca pretul petrolului va ramane la nivelul actual, numarul falimentelor va creste cu siguranta" a apreciat Kimberley Wood, partener la firma Norton Rose Fulbright LLP.

Joi dimineata, barilul de titei West Texas Intermediate era cotat la 39,47 de dolari. 

Potrivit BMI Research, rambursarile de datorii vor creste pana la finele acestui deceniu, in conditiile in care numai in acest an vor ajunge la maturitate datorii de 72 miliarde dolari, urmate de 85 miliarde de dolari in 2016 si 129 miliarde in 2017. In total, obligatiuni si imprumuturi in valoare de 550 miliarde dolari trebuie rambursate in urmatorii cinci ani.

Din datoriile care trebuie rambursate in 2015, companiile petroliere americane sunt responsabile pentru 20%, urmate de cele chineze cu 12% si producatorii britanici cu 9%. 

In SUA, numarul obligatiunilor cu randamente mai mari de 10% a crescut de peste patru ori pana la 80 in ultimul an.

26 de companii petroliere din Europa au bonduri din aceasta categorie, inclusiv Gulf Keystone Petroleum Ltd. si Enquest Plc. 

Scaderea preturilor la titei duce la diminuarea valorii rezervelor de petrol si la reducerea puterii companiilor de a se imprumuta, intr-un moment in care cresc presiunile pentru a inlocui campurile petrolifere epuizate.

"Exista unele credite care pur si simplu nu vor putea fi refinantate sau rostogolite si companiile ar putea fi nevoite sa stranga noi fonduri. Intrebarea este: vor putea sa faca acest lucru la nivelele actuale?", avertizeaza Eirik Rohmesmo, analist Clarksons Platou Securities AS. 

In plus, retrogradarile de rating pun presiuni suplimentare asupra capacitatii companiilor petroliere de a se imprumuta ieftin. In aprilie, Standard & Poor's a coborat ratingul Eni SpA, cea mai mare companie petroliera italiana, iar Moody's Investors Service a retrogradat Tullow Oil Plc. 

Kimberley Wood este de parere ca marile companii, ale caror portofolii globale includ atat campuri petrolifere cat si rafinarii, vor putea face fata crizei, in timp ce jucatorii mai mici care sunt dependenti de cateva active ar putea avea probleme.