Chiar daca avansul preturilor in zona euro a ramas sub nivelul zero, este vorba de o usoara imbunatatire comparativ cu luna februarie, cand rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de minus 0,2%.

Potrivit Eurostat, in luna martie cele mai semnificative majorari de preturi s-au inregistrat la servicii, care au consemnat o crestere anuala de 1,3%, fata de avansul de 0,9% inregistrat in luna februarie, urmate de alimente, alcool si tigari, care au consemnat o crestere de 0,7%, comparativ cu un avans de 0,6% in luna februarie. In schimb, preturile la energie au inregistrat o scadere anuala de 8,7%, comparativ cu un declin de 8,1% inregistrat in luna februarie.

Anterior, Eurostat a informat ca, in luna februarie, un numar de 15 state membre UE au inregistrat rate anuale negative ale inflatiei, pe primele locuri fiind Cipru (minus 2,2%) si Romania (minus 2,1%).

La inceputul acestei luni, Banca Centrala Europeana (BCE) si-a redus estimarile privind cresterea economica si rata inflatiei in zona euro, atat in 2016 cat si in 2017, in conditiile in care pretul scazut al energiei se va rasfrange si asupra preturilor altor bunuri si servicii. Conform noilor prognoze de inflatie prezentate de BCE, zona euro ar urma sa inregistreze in acest an o inflatie de doar 0,1%, fata de 1% cat estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuita la 1,3% de la 1,6%.

De asemenea, conform primelor estimari privind inflatia in 2018, BCE prognozeaza o rata de 1,6%, sub tinta de 2% avuta in vedere de gardienii euro. Inflatia in zona euro a fost sub tinta avuta in vedere de BCE in ultimii trei ani iar cele mai recente prognoze sugereaza ca situatia se va repeta si in urmatorii trei ani.

Si agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a avertizat, miercuri, ca economia zonei euro va inregistra in 2016 si 2017 o crestere mai lenta decat estima initial, ca urmare a inrautatirii conditiilor financiare la inceputul acestui an.

Conform noilor prognoze, zona euro ar urma sa inregistreze o crestere de 1,5% in 2016 (fata de 1,8% cat preconiza in luna noiembrie) si un avans de 1,6% in 2017. De asemenea, Standard & Poor's si-a revizuit in mod semnificativ prognoza de inflatie pentru zona euro, pana la 0,4% in acest an, fata de 1,1% cat estima anterior, si la 1,4% in 2017, fata de 1,5% cat preconiza in noiembrie.