Oficialii straini au considerat inadecvate unele masuri de reducere a cheltuielilor si crestere a veniturilor in valoare totala de doua miliarde de euro, din pachetul total de 13,5 miliarde euro necesar pentru ca Grecia sa obtina urmatoarea transa din finantarea internationala, au declarat mai multi oficiali eleni, potrivit WSJ.com, preluat de Mediafax.

Guvernul elen trebuie sa gaseasca masuri suplimentare de austeritate de 13,5 miliarde de euro pentru urmatorii doi ani, acceptate de creditorii externi, pentru a primi urmatoarea transa, de 31,5 miliarde de euro, din programul de finantare de 173 miliarde de euro aflat in derulare.

Institutiile financiare internationale considera ca noile taieri sunt necesare pentru ca Grecia sa-si respecte angajamentele fiscale asumate in acordul de finantare externa.

Liderii celor trei partide de guvernare se vor intalni din nou miercuri pentru a incerca sa ajunga la un compromis.

Fotis Kouvelis, presedintele partidului Stanga Democratica, cea mai mica formatiune din coalitie, a declarat dupa intalnirea de duminica de la Cabinetul premierul Antonis Samaras ca politicienii nu au luat nicio decizie, iar grecii au ajuns la capatul rabdarii in privinta masurilor de austeritate.

Anterior, ministrul elen al Finantelor si oficialii CE, FMI si BCE s-au intalnit pentru a discuta noile masuri. Oficialii iesiti la declaratii au spus ca discutiile au fost "pozitive". "A fost o intalnire buna", a afirmat Poul Thomsen, seful misiunii FMI in Grecia.

Insa atat oficialii straini, cat si reprezentantii ministerului elen al Finantelor, au subliniat ca discutiile vor dura cel mai probabil cateva saptamani.

"Suntem abia la inceput. Troica va sta aici ceva timp", a afirmat un oficial elen, potrivit WSJ.com. In weekend, zeci de mii de protestatari au marsaluit pe strazile orasului Salonic, prima manifestatie majora din aceasta toamna impotriva noilor masuri de austeritate, care vor reduce din nou pensiile si salariile din sistemul public, precum si bugetul alocat de stat sanatatii si prestatiilor sociale. Potrivit Politiei, aproximativ 30.000-35.000 de protestatari au luat parte la marsurile convocate de sindicate si organizatii de stanga.

Raportul misiunii inspectorilor straini reprezinta un prim pas major in procesul de aprobare a urmatoarei transe din finantarea externa catre Grecia. Raportul va fi gata probabil pana la inceputul lunii viitoare, la timp pentru sedinta ministrilor Finantelor din zona euro din 8 octombrie.

Daca raportul va fi pozitiv, Grecia va primi cel mai probabil transa de 31,5 miliarde euro, cea mai mare parte din bani fiind destinata recapitalizarii bancilor.